A fekete csokoládé védi az egészségünket

Régóta mondják, hogy a csokoládé nem tesz jót nekünk. De minél sötétebb a színe, annál meglepőbb jótékony hatásai lehetnek az egészségre. Egy tanulmányban a kutatók 20 ezer ember étrendjét és egészségét vizsgálták, és megállapították, hogy napi 100 g csokoládé fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a stroke alacsonyabb kockázatával.

A kakaó jó a léleknek – és a bőrnek!

A kakaó finom ízét már a maják és az aztékok is élvezték, de míg ők keserűen fogyasztották, a kakaó Európában cukorral kevert népszerű luxusital lett. Mindegy, hogy egy csésze kakaó, egy darab csokoládétorta, vagy egy tábla csokoládé a választás, az édes por hangulatjavító hatású, jót tesz a léleknek. Ezt a kakaóban lévő aktív összetevőknek köszönhetjük.

Csokoládéevéssel gyógyíthatnák a cukorbetegséget?

A kakaóban lévő bizonyos vegyületek arra ösztönzik a szervezetet, hogy több inzulint válasszon el, így megfeleljen a szervezet szükségleteinek. Ezeket a vegyületeket fel lehetne használni arra, hogy fenntartsuk a normál vércukorszintet, esetleg késleltessük vagy megelőzzük a 2. típusú cukorbetegség kialakulását – állítják a Brigham Young University kutatói.

Mit igyunk reggelente?

Csörög az ébresztőóra, kapaszkodva botorkálunk a konyháig. Elkészítjük a kávét, és már az illatától kezd belénk visszatérni az életerő. A reggeli kávé megivásáig azonban lehetőleg ne szóljon hozzánk senki… Ismerős Önnek a helyzet? De vajon biztosan a kávé a leghatásosabb ébresztő? Olvassa el javaslatainkat, hogy mit igyunk – és hogyan – reggelente!

Az étcsokoládé könnyebbé teheti a járást az idősek számára

A lábakat érintő perifériás artériás betegségben (PAD) szenvedőkön tesztelték az étcsokoládé hatását. Húsz 60 és 78 év közötti résztvevő járása javult a magas kakaótartalmú édesség hatására. Bár az étcsokoládé sokak számára csupán desszert, most kiderült, hogy a lábartériás problémákkal küszködők számára ténylegesen hasznos is, ha fogyasztanak belőle.

Kakaó, a természetes hangulatfokozó

A kakaó évszázadok óta ismert, már a maják és az aztékok is élvezték finom ízét. Ám míg a kakaóbabból keserű fűszeres ital készült, Európában csak a cukor hozzáadásával vált népszerűvé. Ma már sok módon használjuk: jót tesz a közérzetünknek, legyen az egy csésze forró csoki, egy szelet kakaós kalács, vagy egy tábla csokoládé.

Kakaó: hangulatjavító, bőrápoló

A kakaó évszázadok óta népszerű élelmiszer, már a maják és az aztékok is élvezték finom ízét. De míg ők a kakaóbabból kesernyésen erős italt főztek, Európában a kakaó cukorral keverve vált kedvelt luxusitallá. Ma a kakaópornak számos felhasználási területe van, ám mindegy, hogy egy csésze forró csokoládét, egy darab kakaós kalácsot vagy egy tábla csokoládét eszünk, ez az édes por jót tesz a lelkünknek.

A kakaó egészségvédő hatásai: kevesebb betegség, jobb keringés

Két tudományos kutatás is alátámasztotta a kakaó sokféle egészségvédő hatását. Az egyik szerint a Panamában élő, rendszeres kakaófogyasztó kunák sokkal kevesebb „civilizációs betegségben” szenvednek, míg a másik kimutatta, hogy a kakaó erőteljesen javítja a keringést.

Mérgező italunk: a tej

Az emberek fejében sok kedves emlék él a vasárnapi habos kakaóról, a tejeskávéba lógatott kifliről, a nagymama madártejéről, amelyen jéghegyként úszkáltak a tojásfehérje habgaluskák. Emlékszem, ahogy Ibolya tehén befordult az utcánkba, kitártuk neki a kaput és beballagott az istállóba a helyére. Emlékszem a frissen fejt meleg, habos tej varázsára, amit nagymamám öntött a bögrémbe. Nemzedékek nőttek fel úgy, hogy a tej: élet, erő, egészség. „Tejet minden gyermeknek” – hirdetik a politikai programok, az anyukák agyába döngölőgéppel verik bele, hogy gyerekeik nem fognak felnőni, csontjaik csenevész pálcikák maradnak, fogaik szétmállnak az első harapástól, ha nem kapnak elég tejet. Orvosok, védőnők, diétás magazinok, és egyáltalán mindenki úgy gondolja, a legjobb, amit tehetünk önmagunkkal és gyermekeinkkel, ha vedeljük a tejet.

Szeretjük a csokit… de vajon a csoki is szeret minket?

Igen, legalábbis a kakaóbabban lévő flavonoidok, hisz azok jót tesznek a szívünknek. De mielőtt túlzottan betankolnánk csokiból vagy sütikből, mérlegelnünk kell: isteni ajándék vagy ördögi csábítás? A csokit Carl von Linné nevezte el &#8222theobromának”, vagyis az „istenek eledelének”, amelyről már a dél-amerikai indiók évezredes meséi is úgy tartották: e paradicsomi növény élvezete csak az isteneket illeti. Így aztán a kakaóbabból áldoztak is hódolatuk kifejezéseképpen isteneiknek.