A kakaó jó a léleknek – és a bőrnek!

A kakaó finom ízét már a maják és az aztékok is élvezték, de míg ők keserűen fogyasztották, a kakaó Európában cukorral kevert népszerű luxusital lett. Mindegy, hogy egy csésze kakaó, egy darab csokoládétorta, vagy egy tábla csokoládé a választás, az édes por hangulatjavító hatású, jót tesz a léleknek. Ezt a kakaóban lévő aktív összetevőknek köszönhetjük.

Cukor- és zsírtartalom

A kakaótartalmú termékekről meg kell jegyezni, hogy az iparilag gyártott kakaókeverékek általában nem egészségesek, mert sok cukorral dúsítottak, és ezért sok kalóriát tartalmaznak. A magas cukortartalom azonban csak az iparilag előállított kakaóporra vonatkozik, mivel a természetes kakaóban csak körülbelül egy százalék cukor van.

A kakaóban feltűnően a magas, 54%-os a zsírtartalom. Ezen kívül a következők találhatók benne:

  • 11,5% fehérje
  • 9% cellulóz
  • 5% víz
  • 2,6% ásványi anyagok

Az ásványi anyagok közé tartozik a kálium és a magnézium, emellett a kakaó fontos rostanyagokat és E-vitamint is tartalmaz. Becslések szerint mintegy 300 különböző összetevő található benne, ezek közé tartozik a szerotonin és a dopamin is, amelyek segítenek a depresszióban, de elsősegélyt jelentenek például szerelmi bánat esetén is.

Ebból lesz a kakaó

Kalóriában gazdag

A kakaó viszonylag magas kalóriatartalmú, 100 gramm kakaópor körülbelül 350 kalóriát jelent. A kereskedelemben kapható kakaópor kalóriatartalma néha még magasabb, mivel ez legtöbbször cukrozott. Ezek a termékek általában csak kevés valódi kakaóport tartalmaznak, gyakran legfeljebb 25%-ot.

A kalóriatartalom tekintetében azonban nagy különbségek vannak a kakaóporban, attól függően, hogy milyen erősen olajtalanított, illetve édesített. Az erősen olajtalanított, cukrozatlan kakaóban csak mintegy 250 kalória van.

Saját keverésű kakaópor

Aki pontosan tudni akarja, mi van a forró csokoládéjában és hány kalóriát tartalmaz, a kakaót leginkább a saját receptje szerint keveri. A természetes kakaópor és a cukor keverési aránya tisztán ízlés dolga, és egyénileg kell kipróbálni. Kezdetben a cukor és a kakaópor ajánlott aránya 3:2.

Az ínyencek finomíthatják a keveréket fűszerekkel, például fahéjjal, vaníliával vagy cayenne porral.

A kakaóbabtól a csokoládéig

A kakaó a csokoládé előállításának legfontosabb nyersanyaga, azonban a kakaófa gyümölcseiben található kakaóbabokban még nincs meg az a tipikus édes íz, amit a kakaótartalmú ételekből ismerünk. A gyümölcsökben ilyenkor még viszonylag sok a keserű vegyület.

A kakaóbabtól a kész kakaóporig hosszú utat kell megtenni:

  • A betakarított kakaóterméseket kinyitják, majd a gyümölcshús kezd erjedni.
  • A keletkező alkohol leállítja a magok csírázását, és ezek elveszítik a keserű vegyületek egy részét. Összességében ez a folyamat körülbelül tíz napig tart.
  • Ez követően a kakaóbabot megszárítják és a csokoládét előállító országokba exportálják.
  • Itt a babot először kakaómasszává, később kakaóvajjá és kakaóporrá dolgozzák fel.

A kakaóvaj a kakaómasszából kipréselt zsír. Ezt a kakaóporral együtt a legtöbb csokoládéfajta tartalmazza. A tejcsokoládé még tej- vagy tejszínport is tartalmaz, míg a fehér csokoládé csak kakaóvajat és cukrot.

Egészségügyi hatás: csökkenti a vérnyomást

A több mint 70% kakaót tartalmazó csokoládéfajtáknak vérnyomáscsökkentő hatásuk van. Ez azzal függ össze, hogy a kakaó sok flavonoidot tartalmaz, ami pozitív hatással van az erek rugalmasságára és így a vérnyomásra. A kakaó csökkentheti a stroke kockázatát is.

A kakaóban lévő teobromin és a teofilin stimulálja a keringést és a központi idegrendszert. Emellett a sötét csokoládéfajták különösen nagy számban tartalmaznak antioxidánsokat.

A kakaó pozitív hatásai ellenére meg kell jegyezni, hogy a kakaó egészségi hatásai még nem tisztázottak.

Csak kis mennyiségben!

A kakaó pozitív hatásainak ismerete talán ösztönözheti a csokoládé fogyasztását, ám nagy mennyiségben a csokoládé nem egészséges, hanem hizlal. Például azok, akik minden nap egy tábla csokoládét esznek, tönkreteszik a csokoládé pozitív hatását. Egy vagy két darabka csokoládé ezzel szemben megengedett, különösen ajánlottak a magas kakaótartalmú fajták.

A keserű csokoládé fogyasztását más okból sem szabad túlzásba vinni: attól függően, hogy milyen magas a talajban lévő kadmium-tartalom, ahol a kakaófákat termesztik, a kakaóporban is lehet kadmium. A kadmium olyan kémiai elem, amely vese- és csontkárosodást okozhat az emberi szervezetben. A keserű csokoládékban a magas kakaótartalom miatt az ilyen fajta kadmiumtartalma különösen magas lehet.

Az egészséges bőrért

A kakaó nemcsak belsőleg van hatással az egészségre és a jó közérzetünkre, hanem a bőrünk is örül a barna masszának. A kakaóvaj különösen vonzó a kozmetikai kezeléseknél, az ajakbalzsamokban és a testápolási termékekben is használják. Mivel a kakaóvaj már testhőmérsékleten megolvad és lágy érzetet hagy a bőrön, emellett lassítja a bőr öregedését, és sok nedvességet biztosít a bőrnek. Különösen alkalmas száraz és repedezett bőrre, ezért sokféle krém, szappan és testápoló adalékanyagaként szolgál.

Terhesség alatt a has napi bedörzsölése kakaóvaj tartalmú termékekkel megakadályozza a terhességi csíkok kialakulását.

Arcmaszk kakaóval

A kakaót gyakran használják arcmaszkokhoz is. A következő recept segítségével könnyen készíthetünk kakaómaszkot: keverjünk össze egy teáskanál túrót, avokádó olajat és kakaóport, majd vigyük fel az arcra. Hagyjuk rajta 15 percig, majd langyos vízzel öblítsük le. A kakaómaszk stimulálja a bőr vérkeringését és extra nedvességet biztosít.

(Németből fordította: Koncz László)