Orbáncfű: természetes segítség hangulat-ingadozásra

Egyre többen vannak, akik úgy érzik, nem képesek megbirkózni szakmai és családi életük követelményeivel. A szervezet reakciói: idegesség, koncentrálási nehézség, fáradtság. Ha ezeket nem kezelik, sokan depresszióval vagy pszichovegetatív tünetekkel reagálnak. Ezek mentális eredetű fizikai panaszok, amelyek általában vegetatív beidegzésű szerveket érintenek.

Édes hangulatjavítónk, a vanília

Vaníliapuding, vaníliaszósz vagy vaníliás kifli – mindannyian ismerjük ezeket a finomságokat. A sáfrány után a világ második legdrágább fűszeréről van szó. A vanília azonban állítólag nemcsak összehasonlíthatatlan ízével és kellemes illatával hódít, hanem egészségmegőrző hatásával is. A benne lévő vanillin kémiailag nagyon hasonlít az emberi feromonhoz.

A kakaó jó a léleknek – és a bőrnek!

A kakaó finom ízét már a maják és az aztékok is élvezték, de míg ők keserűen fogyasztották, a kakaó Európában cukorral kevert népszerű luxusital lett. Mindegy, hogy egy csésze kakaó, egy darab csokoládétorta, vagy egy tábla csokoládé a választás, az édes por hangulatjavító hatású, jót tesz a léleknek. Ezt a kakaóban lévő aktív összetevőknek köszönhetjük.

A tökmag igazi „bánatétel”

A tökmag a legjobb hangulatjavító csemege a lazac, a rizs, a csicseriborsó és a spárga mellett. A sütemény, csoki, cukorka azonban rosszkedvhez vezethet – állítják most kutatók. A magvak a legideálisabb „bánatételek”, hamar képesek javítani a hangulatot. Ennek ellenére tízből hét nő és minden második férfi édességet választ, ha jobb kedvre akar derülni.

Kakaó: hangulatjavító, bőrápoló

A kakaó évszázadok óta népszerű élelmiszer, már a maják és az aztékok is élvezték finom ízét. De míg ők a kakaóbabból kesernyésen erős italt főztek, Európában a kakaó cukorral keverve vált kedvelt luxusitallá. Ma a kakaópornak számos felhasználási területe van, ám mindegy, hogy egy csésze forró csokoládét, egy darab kakaós kalácsot vagy egy tábla csokoládét eszünk, ez az édes por jót tesz a lelkünknek.