Kakaó: hangulatjavító, bőrápoló

A kakaó évszázadok óta népszerű élelmiszer, már a maják és az aztékok is élvezték finom ízét. De míg ők a kakaóbabból kesernyésen erős italt főztek, Európában a kakaó cukorral keverve vált kedvelt luxusitallá. Ma a kakaópornak számos felhasználási területe van, ám mindegy, hogy egy csésze forró csokoládét, egy darab kakaós kalácsot vagy egy tábla csokoládét eszünk, ez az édes por jót tesz a lelkünknek.

Hangulatjavító, kalóriadús

Becsült adatok szerint a kakaóban 300 különböző összetevő található. Ezek közé tartozik a szerotonin és dopamin, melyek az ember hangulatjavításában játszanak szerepet. A kakaótartalmú termékek fogyasztásakor gondoljunk azonban arra, hogy az iparilag gyártott kakaó többnyire azért nem egészséges, mert túl sok cukor van benne, és ennek következtében nagy a kalóriatartalma. A természetes kakaóporban mindössze 1% cukor van. A kakaó összetevőinek zsírtartalma 54%, fehérjetartalma 11,5%, 5% vizet és 2,6% ásványi anyagot tartalmaz. Az ásványi anyagok közül kitűnik a kálium és magnézium. E-vitamin tartalma is jelentős.

Más élelmiszerekkel összehasonlítva a kakaó minden 100 grammjában 250 kalória van. A kereskedelmi forgalomban lévő kakaó esetében ez az arány a magas cukortartalom miatt még nagyobb. Emellett e termékek kakaótartalma nem haladja meg a 25%-ot. A kalóriatartalom függ attól is, hogy a cukor nélküli kakaóból kivonták-e a zsírt vagy sem. A zsírszegény kakaópor kalóriatartalma csak 250 kalória, ugyanakkor a csokoládéban 500 kalória van.

Aki tudni akarja, hogy saját forró csokoládéjában mennyi a kalória, keverje saját receptje szerint. Kezdetként ajánlott cukor-kakaóarány 3:2. (Finom variációt ad a fahéj, a vanília és a cayenne bors hozzáadása.)Ebből lesz...

A kakaóbabtól a csokoládéig

A csokoládé fő alapanyaga a kakaópor. A kakaócserje gyümölcse, a kakaóbab még nem a tipikus édeskés ízű, ugyanis a kakaóbab még nagy arányban tartalmaz keserű anyagokat. A kakaóbabtól a kész kakaóporig hosszú az út: a leszüretelt kakaóbabot felnyitják, mire annak húsa elkezd erjedni. Az így keletkezett alkohol leállítja a magvak csírázását, és ezek elvesztik a keserűanyag-tartalom nagy részét. E folyamat mintegy 10 napig tart.

Ezután a kakaóbabot megszárítják és a csokoládékészítő országokba szállítják. Itt a kakaóbabot kakaómasszává, majd később kakaóvajjá és kakaóporrá dolgozzák fel. A kakaóvaj valójában a kakaómasszából kisajtolt zsír. Ez a kakaóporral együtt megtalálható a legtöbb csokoládéfajtában. A tejcsokoládé ezen kívül még tejet vagy tejport is tartalmaz, a fehér csokoládé ezzel szemben csak kakaóvajat és cukrot.

Előnyök és hátrányok

A több mint 70% kakaóport tartalmazó csokoládé igen keresett, mert csökkenti a vérnyomást. Ez azzal függ össze, hogy a kakaó sok flavanolt tartalmaz, mely a vérerek rugalmasságára pozitívan hat, így segíti a kakaó csökkenteni a szélütés kockázatát.Minél feketébb, annál jobb

A kakaóban található teobromin és teofillin serkentő hatású a vérkeringésre és a központi idegrendszerre. A fekete csokoládé sok antioxidánst is tartalmaz. Figyelembe kell vennünk azonban, hogy a kakaó élettani hatásai még nem teljesen felderítettek. Pozitív hatásai megnövelhetik a csokoládéfogyasztást, de nagy mennyiségben enni nem egészséges, mert hizlal. Egy-két darab csokoládé azonban naponta megengedett. A fekete csokoládé fogyasztását a következő okok miatt sem szabad túlzásba vinni: attól függően, hogy milyen a talaj kadmiumtartalma ott, ahol a cserje nő, a kakaópor is tartalmazhat kadmiumot, ami károsítja a vesét és a csontokat.

Bőrápoláshoz kakaó

A kakaó nem csak belül gondoskodik egészségünkről, hanem a bőrünk is örül a barna masszának: a kakaóvajat kozmetikai kezeléseknél használják. A kakaóvaj már testhőmérsékleten megolvad és alkalmas a bőrápolásra. Lassítja a bőr öregedését és gondoskodik annak nedvességtartalmáról, ezért főként száraz bőrnél használják. A nőknek terhesség alatt naponta célszerű bekenni a hastájékot, hogy elkerüljék a terhességi csíkok kialakulását.

Arcmaszkoknál is szívesen használják a kakaót, és az alábbi recepttel könnyen varázsolhatnak maguknak kakaómaszkot:
egy teáskanál túrót, avokádóolajat és kakaóport jól elkeverünk, és felvisszük az arcbőrre. Hagyjuk rajta negyed óráig, majd langyos vízzel öblítsük le. A kakaómaszk javítja az arc vérkeringését és gondoskodik annak nedvességtartalmáról.

(Németből fordította: Koncz László)