Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A tökmag igazi „bánatétel”

A tökmag a legjobb hangulatjavító csemege a lazac, a rizs, a csicseriborsó és a spárga mellett. A sütemény, csoki, cukorka azonban rosszkedvhez vezethet – állítják most kutatók. A magvak a legideálisabb „bánatételek”, hamar képesek javítani a hangulatot. Ennek ellenére tízből hét nő és minden második férfi édességet választ, ha jobb kedvre akar derülni.

A tökmag igazi „bánatétel”A magvak számítanak a legideálisabb „bánatételnek”, mivel rövidtávon képesek javítani a hangulatot. Ennek ellenére tízből hét nő és minden második férfi inkább édességet választ, ha jobb kedvre akar derülni – állítják a szakértők. A kérdőíves felmérés mindössze minden hetedik válaszadója voksol ilyenkor gyümölcsre, zöldségre vagy teljes kiőrlésű gabonafélére.

A Tilda márkájú rizs forgalmazójának 2 000 fős kutatása alapján a résztvevők fele egészségtelen vigasztaló falatokért szokott nyúlni, ha szomorú vagy ideges, miközben csupán 28 százalékuk önti ki a szívét a családtagjainak vagy a barátainak.

A hangulatjavító ételek top 10-es listájára felkerült az azték zsályamag (más nevén chia mag), a lazac, a rizs, a quinoa, a csicseriborsó, a kókusz, a spárga, a spenót és a bab is – magyarázta Sarah Schenker dietetikus és Christy Fergusson pszichológus.

Az eredmények alapján a férfiak szívesebben választanak zabkását, quinoát és barna rizst stresszes időszakban, illetve akkor, amikor javítani szeretnének az egészségi állapotukon. A nőknél sajnos kétszer gyakoribb a cukros élelmiszerek vásárlása, úgymint a csokoládéé vagy a süteményé – amivel a szakértők szerint „nyomorulttá teszik magukat”.

„Döbbenetes látni, hogy jól kigondolt táplálkozási mintákat dobnak sutba az emberek, amikor nehezebb élethelyzetbe kerülnek. Pedig a helyes étkezés ilyenkor még fontosabb. Mindenképpen le kell cserélnünk a finomított cukortól remélhető rövidtávú örömérzetet hosszú távú, egészségesebb szokásokra. Ez a fajta tudatosság az egyes élelmiszerek tápértékének és hangulatra gyakorolt hatásának megismerésével kezdődik” – tette hozzá Dr. Schenker.

„A jó hangulathoz az kell, hogy ellássuk a szervezetünket az ingerület-átvivő anyagok előállításához szükséges tápanyagokkal” – összegezte Dr. Fergusson.