Édes hangulatjavítónk, a vanília

Vaníliapuding, vaníliaszósz vagy vaníliás kifli – mindannyian ismerjük ezeket a finomságokat. A sáfrány után a világ második legdrágább fűszeréről van szó. A vanília azonban állítólag nemcsak összehasonlíthatatlan ízével és kellemes illatával hódít, hanem egészségmegőrző hatásával is. A benne lévő vanillin kémiailag nagyon hasonlít az emberi feromonhoz.

Miért szeretjük a vaníliát?

A vanília illatanyaga a vanillin, számos pozitív hatással van a szervezetünkre: hangulatosító hatású, ezért segít a depressziós hangulat vagy szorongás esetén. Nyugtató hatása miatt sok gyertyának, fürdőterméknek és testápolónak van vanília illata. Gyakran adnak vaníliát parfümökhöz és más kozmetikumokhoz, mert a vanillin kémiailag nagyon hasonlít az emberi feromonhoz. Ez a kémiai hasonlóság valószínűleg a vanília okozta afrodiziákum-hatás miatt következik be.

A vanília illatú termékeket az édesszájúaknak is ajánlják, mert a vanília fékezi az édesség utáni vágyat.

A vanília virága

Vanília, mint gyógyszer?

A külsőleg alkalmazott vaníliának antiszeptikus hatása van, azaz képes arra, hogy csökkentse a fertőzés kockázatát. Gyulladásgátló tulajdonságára is felfigyeltek, állítólag különösen hatékony a bőr gombás fertőzéseinél, valamint az ekcéma és az atópiás dermatitis esetében.

Jelenleg azt vizsgálják, vajon a vanília befolyásolja-e a rákot. Úgy gondolják, hogy a fűszernek van védő hatása a sejtjeinkre, és így megakadályozhatja a genomban a mutációkat. Pillanatnyilag azonban erről biztonságos tudás még nem áll rendelkezésre.

Fő aromaanyaga, a vanillin

A valódi vanília az egyik legkeresettebb fűszer a világon, de évente csak mintegy 1000 tonna vaníliát „állítanak elő”, ami messze nem fedezi az iránta mutatkozó igényt. A fő aromaanyagot, a vanillint manapság főként mesterségesen állítják elő, évente mintegy 12 000 tonnát. A mesterségesen előállított vanillin nagy előnye, hogy viszonylag olcsó. Igazi vaníliát általában csak a kiváló minőségű süteményekhez használnak.

Mi a különbség?

A szintetikusan előállított vanillin cukorral ellentétben a valódi vaníliacukor cukorból és vaníliából áll, és felismerhető a kis fekete foltokról, amelyek a magok őrlése során keletkeznek. Ma azonban egyre több mesterséges vanillint tartalmazó termék tartalmaz ilyen fekete pontokat. Ez azt a benyomást kelti, hogy valódi vaníliát használtunk.

Tipp: valódi vaníliacukor készítéséhez csak egy hermetikusan lezárható üvegre és vaníliarúdra van szükség. Egyszerűen helyezze a darabokra tört vaníliát cukorral együtt az üvegbe, és hagyja állni hat-nyolc hétig. Minél több vaníliát ad hozzá, annál aromásabb lesz a cukor.

Felhasználása a konyhában

A vaníliát a konyhában különösen desszertek ízesítésére használják. Ha szeretne kísérletezni a főzéssel, használhatja a vaníliát a fűszeres ételekhez, például a húshoz vagy a zöldségekhez.

A konyhai fűszerezéshez a vaníliabab húsát használják leginkább, mert ez tartalmazza az ízanyagok többségét. A pép eléréséhez a vaníliarudat hosszában felvágjuk, ezután a gyümölcshúst a fekete magokkal együtt kaparjuk ki. Mivel maga hüvely is sok ízanyagot tartalmaz, azt is fel kell használni: az aromaanyagokat például tejben vagy tejszínben való főzéssel nyerjük ki, amiből azután készülhet mártás, sodó, puding. Különösen jól ismert – és meglehetősen drága – a Bourbon vanília, amely intenzív aromája miatt igen népszerű Európában. Ez a vanília Réunion szigetéről származik.

(Németből fordította: Koncz László)