Vérnyomáscsökkentő gyógyszertől szívroham?

Lehet-e egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedésének a következménye szívroham? A válasz, bármilyen megdöbbentő: igen. Szerencsére ez nem mindegyik gyógyszerre igaz, „csupán” a hatóanyagként nifedipint tartalmazó, egyébként gyakran felírt vérnyomáscsökkentőkre.

Érdemes gyűjteni a bodzavirágot!

A bodzát gyógynövényként már Dioszkoridész, az ókor egyik leghíresebb farmakológusa is használta. Gyökerét vízkór, a leveleit gyulladások esetén ajánlotta. A fekete bodza valóban gyógyhatású, míg a gyalogbodza mérgező. Ma a bodzavirágot elsősorban köptetőként, megfázás ellen és vérnyomáscsökkentésre használják, de kiváló üdítő is készülhet belőle.

A pomelo édes, ha a héja ráncos

A pomelo örökzöld fa, a legnagyobb citrusfélék gyümölcsét termi. A pomelo keresztezésével különféle citrusféléket hoztak létre, például a mandarinnal keresztezve keletkezett a narancs, a narancs és a pomelo visszakeresztezésével pedig a grapefruit. Fogyasztásakor ügyelni kell arra, hogy bizonyos gyógyszerekkel együtt szedve kölcsönhatás léphet fel.

A kakaó jó a léleknek – és a bőrnek!

A kakaó finom ízét már a maják és az aztékok is élvezték, de míg ők keserűen fogyasztották, a kakaó Európában cukorral kevert népszerű luxusital lett. Mindegy, hogy egy csésze kakaó, egy darab csokoládétorta, vagy egy tábla csokoládé a választás, az édes por hangulatjavító hatású, jót tesz a léleknek. Ezt a kakaóban lévő aktív összetevőknek köszönhetjük.

Feketekömény olaj – a vitatott csodaszer

A feketekömény olaját már évezredekkel ezelőtt is sok betegség ellen használták. A valódi fekete köménymagból (Nigella sativa) kivont olaj állítólag jót tesz a bőrnek és a hajnak, segít a kullancsok, a szénanátha és más allergiák ellen. A növény hatása azonban ellentmondásos. Lássunk néhány információt az alkalmazásáról, hatásairól és mellékhatásairól.

A vérnyomásgyógyszerek fokozhatják a végzetes esések kockázatát

Több millió idős ember szed nap mint nap béta-blokkolókat és más magas vérnyomás elleni gyógyszereket. A Yale Egyetem kutatása kimutatta, hogy az esés következtében bekövetkező halálozás kockázata a gyógyszerek szedésekor 40 százalékkal emelkedik három év alatt, ami hasonló az ugyanebben az időszakban kimutatható szívroham és stroke kockázatához.

Veseelégtelenséget okozhat a népszerű vérnyomásgyógyszer?

A sok millió ember által szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszer a legújabb kutatás szerint megnövelheti az életveszélyes veserendellenesség kockázatát. A PLOS ONE szaklapban megjelent kutatás összefüggést mutatott ki az ACE-gátlók osztályába tartozó gyógyszerek és a hirtelen veseelégtelenség előfordulása között, amely az esetek 30 százalékában halált okoz.