A vérnyomásgyógyszerek fokozhatják a végzetes esések kockázatát

Több millió idős ember szed nap mint nap béta-blokkolókat és más magas vérnyomás elleni gyógyszereket. A Yale Egyetem kutatása kimutatta, hogy az esés következtében bekövetkező halálozás kockázata a gyógyszerek szedésekor 40 százalékkal emelkedik három év alatt, ami hasonló az ugyanebben az időszakban kimutatható szívroham és stroke kockázatához.

A vérnyomásgyógyszerek fokozhatják a végzetes esések kockázatátA 70 éven felüliek többsége magas vérnyomásban szenved, és világszerte milliók szednek gyógyszert a magas vérnyomás ellen. Az utóbbi időben azonban több kutatás is megkérdőjelezte, nem kerülnek-e túlsúlyba a gyógyszerek mellékhatásai az előnyökkel szemben. A vérnyomásgyógyszerek ugyanis csökkentik ugyan a vérnyomást, de mellékhatásként többek között szédüléssel, rendkívüli kimerültséggel és homályos látással járhatnak.

„Az idős betegeknek és orvosaiknak mérlegelniük kell az ilyen gyógyszerek felírásának előnyeit és hátrányait, különösen akkor, amikor a hátrányok ugyanolyan súlyosak lehetnek, mint azoknak a betegségeknek a kockázata, amit meg szeretnének előzni” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Mary Tinetti professzor.

A Yale kutatói közel 5 000 hetven éven felüli személyt követtek nyomon három évig. A betegek 14 százaléka nem szedett vérnyomásgyógyszert, 55 százalékuk szedett közepes dózisú, 31 százalékuk pedig nagy dózisú vérnyomásgyógyszert. A vizsgálati időszakban 446 beteg (9 százalék) szenvedett súlyos sérülést esés következtében, és 111 személy (24,9 százalékuk) halt meg az esés következtében. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy hasonló arányú halálozás lenne várható szívroham vagy stroke következtében, ha ugyanebben az időszakban nem kezelték volna a betegeket vérnyomásgyógyszerekkel.

A vérnyomásgyógyszereket szedők esetében 30-40 százalékkal magasabb az esés kockázata, azokban pedig több mint kétszer nagyobb az esés kockázata, akiknek kórtörténetében szerepelt már esés.

Journal of the American Medical Association szaklapban megjelent tanulmány szerzői eredményeiket így foglalták össze: „A csípőcsonttöréssel, fejsérülésekkel és más súlyos sérülésekkel összefüggő morbiditás és mortalitás hasonló a szív-érrendszeri eseményekhez társuló morbiditás és mortalitás arányához.”