Veseelégtelenséget okozhat a népszerű vérnyomásgyógyszer?

A sok millió ember által szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszer a legújabb kutatás szerint megnövelheti az életveszélyes veserendellenesség kockázatát. A PLOS ONE szaklapban megjelent kutatás összefüggést mutatott ki az ACE-gátlók osztályába tartozó gyógyszerek és a hirtelen veseelégtelenség előfordulása között, amely az esetek 30 százalékában halált okoz.

Veseelégtelenséget okozhat a népszerű vérnyomásgyógyszer?A Cambridge-i Egyetem szakértői értékelték elsőként a gyógyszercsoporttal kapcsolatban felmerült problémák mértékét. Csak Nagy-Britanniában legalább öt millió beteg szed ilyen típusú vérnyomáscsökkentő gyógyszert, és a gyógyszerek alkalmazásának gyakorisága évről évre nő.

A kutatók az akut veseelégtelenség következtében szükséges kórházi felvételek számát vetették össze az ACE (angiotenzin konvertáló enzim)-gátló gyógyszerek felírásának gyakoriságával. Az eredmények azt mutatták, hogy a 2007-2008-as időszakról a 2010-2011-es időszakra a kórházi felvételek száma 52 százalékkal, a gyógyszerek felírása pedig 16 százalékkal nőtt. A kórházi felvételek általában azokban a családorvosi praxisokban nőttek a legnagyobb mértékben, ahol a leginkább emelkedett az ACE-gátlók felírásának gyakorisága.

A kutatók ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy az összefüggés alapos bizonyítéka ellenére az eredmények nem utalnak egyértelműen arra, hogy a gyógyszerek okozzák a veseelégtelenség gyakoriságának növekedését. Éppen ezért egyetlen betegnek sem javasolják azt, hogy orvosi tanács nélkül abbahagyják gyógyszereik szedését. A szóban forgó gyógyszerek nagyobb körültekintéssel való felírásával azonban a kutatók szerint sok pénzt és életet lehetne megspórolni. A szakértők számításai szerint a vizsgálati időszakban 1636 kórházi felvételt lehetett volna elkerülni, ha a gyógyszerek felírása a 2007-2008-as szinten maradt volna.

Szakértők úgy vélik, hogy a gyógyszerek megnehezítik a vese működését, amikor egy gyomorfertőzés hasmenést vagy hányást okoz. A kutatást vezető Dr. Rupert Payne azt javasolja a betegeknek, hogy ilyen fertőzés esetén forduljanak háziorvosukhoz, aki vérvizsgálatra utalhatja be őket, és átmenetileg leállíthatja a gyógyszer szedését.

Dr. Rebecca Sucking, a Blood Pressure UK jótékonysági szervezet veseszakértője azonban úgy véli, hogy az ACE-gátlókkal kapcsolatos előnyök mértéke jóval meghaladja a kockázatokat.