Veseelégtelenséget okozhat a népszerű vérnyomásgyógyszer?

A sok millió ember által szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszer a legújabb kutatás szerint megnövelheti az életveszélyes veserendellenesség kockázatát. A PLOS ONE szaklapban megjelent kutatás összefüggést mutatott ki az ACE-gátlók osztályába tartozó gyógyszerek és a hirtelen veseelégtelenség előfordulása között, amely az esetek 30 százalékában halált okoz.

Memóriagondok? Lehet, hogy a gyógyszerek a ludasak!

Dr. Cara Tannenbaum, az Montreali Geriátriai Intézet (IUGM) kutatási elnöke szerint az álmatlanság, szorongás, viszketés és allergia kezelésére használt gyógyszerek káros hatással lehetnek a koncentrációra és memóriagondokat is okozhatnak idősebbek esetében. A 65 év felettiek közel 90 százaléka szed legalább egy receptköteles gyógyszert. Az ebben a korcsoportban lévők 18 százaléka panaszkodik rendszeresen memóriagondokra és kisebb kognitív zavarokra. A legújabb kutatások szerint akár szoros összefüggés is lehet a kettő között.

Mellékhatás, vagy gyógyszerallergia?

A gyógyszerekhez csatolt betegtájékoztatókon sok esetben oly hosszú a mellékhatások felsorolása, hogy talán meg sem lepődünk azon, ha a készítmények bevételét követően egy-két kiütés, szédülés, vagy gyomorpanaszok jelentkezését tapasztaljuk. Mikor vegyük komolyan a panaszokat és milyen jelekből tudhatjuk, hogy a tüneteket gyógyszerallergia okozza?

Sok gyógyszer, de rövidebb élet?

Európában a magyarok szedik a legtöbb gyógyszert, évente 300 millió dobozt. Ez havonta 2,5 dobozt, pénzre lefordítva évente kb. 24 000 Ft-ot jelent személyenként. Biztosan szükségünk van erre?

Ördögi kör: gyógyszerre gyógyszer

Szövetségi törvények kötelezték tavaly az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Hivatalt (Food and Drug Administration, FDA) a gyógyszerek káros hatásaival összefüggő kutatások közzétételére. Az első negyedévi adatok (2008. jan. 1.-márc. 31. között) most láttak napvilágot.

A gyógyszerszedés veszélyei

Évente több mint 700 ezer amerikai szorul sürgősségi betegellátásra a legismertebb gyógyszerek szedése következtében. Erre a megdöbbentő következtetésre jutottak a legelterjedtebb gyógyszerek – mint az inzulin vagy az antibiotikumok – hatását vizsgáló kutatók.

Idős emberek sokféle gyógyszerrel

Nem ritka, hogy a beteg által szedett gyógyszerek mellékhatásai vagy keresztreakciói miatt romlik az illető állapota, főleg idős embereknél. Most egy riasztó brit felmérés nyomán kiderült, hogy a sokféle gyógyszer szedése csak az esetek egyhatodában (!) segít.

Másképp hat az aszpirin férfiaknál és nőknél

A szívre és az érrendszerre gyakorolt védőhatása miatt is népszerűvé vált aszpirin – mint a legújabb kutatásokból kiderült – különböző módon hat a férfiak és a nők szervezetére. Hat különböző, összesen 95 ezer embert érintő vizsgálat adatainak elemzése alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az aszpirin csökkenti a szélütés (stroke) előfordulását a nőknél, férfiaknál viszont nem védi ettől az agyat. Másfelől viszont a nemek szempontjából fordított hatás érvényesül, ha a szívroham kockázatát nézzük, mert ez esetben a védőhatás igaz a férfiakra, de nem érvényesül a nőknél.