Memóriagondok? Lehet, hogy a gyógyszerek a ludasak!

Dr. Cara Tannenbaum, az Montreali Geriátriai Intézet (IUGM) kutatási elnöke szerint az álmatlanság, szorongás, viszketés és allergia kezelésére használt gyógyszerek káros hatással lehetnek a koncentrációra és memóriagondokat is okozhatnak idősebbek esetében. A 65 év felettiek közel 90 százaléka szed legalább egy receptköteles gyógyszert. Az ebben a korcsoportban lévők 18 százaléka panaszkodik rendszeresen memóriagondokra és kisebb kognitív zavarokra. A legújabb kutatások szerint akár szoros összefüggés is lehet a kettő között.

Memóriagondok? Lehet, hogy a gyógyszerek a ludasak!Dr. Tannenbaum és kollegái nemrég megvizsgálták, mely gyógyszerek befolyásolják az amnesztiás (memória) és a nem-amnesztiás (figyelem, koncentráció, teljesítmény) agyi funkciókat. Az összesen 162 kísérletben felhasznált szerek általában mind az agy kolinerg-, hisztamin-, gamma-amino-vajsav-, és opioid receptoraihoz kapcsolódtak. Dr. Tannenbaum szerint ezek a hatóanyagok könnyen okozhatnak amnesztiás és nem-amnesztiás agyi működési zavarokat. Ezt az orvosok is gyakran figyelmen kívül hagyják az amúgy jó egészségben lévő páciensek esetében.

A szorongás és álmatlanság kezelésére használt benzodiazepineken végzett kísérletekből kiderült, hogy a szerek alkalmazása gyakran okoz memória- és koncentráció-zavarokat. Az antihisztaminok és a triciklikus antidepresszánsok ezzel szemben inkább figyelemhiányt és információ-feldolgozási problémákat okoznak. Dr. Tannenbaum kutatási eredményei teljes összhangban vannak az Amerikai Idősek Szövetsége által 2012-ben kiadott kezelési irányelvekkel, amelyek szerint az altatók, első generációs antihisztaminok és triciklikus antidepresszánsok alkalmazását időseknél minden esetben kerülni kell.

„Az idős emberek maguk is csökkenthetik a gyógyszerek alkalmazása során felmerülő esetleges veszélyeket, csak ehhez az kellene, hogy először is tisztában legyenek ezekkel a veszélyekkel és merjenek beszélni a témáról a kezelőorvosokkal és gyógyszerészekkel” – nyilatkozta Dr. Tannenbaum. „Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy hajlandó-e együtt élni a mellékhatásokkal a betegség tüneteinek enyhítésének érdekében, vagy sem. Ezek a szerek komolyan befolyásolják a memóriát és az egyéb kognitív funkciókat, erről pedig mindenkinek joga van tudni.”