A félelem és a szorongás hatásai

Napjaink életvitele az embereket szorongásra ösztönzi. A szorongás állandósult félelemérzés, ami nem szűnik meg akkor sem, ha a veszély már elmúlt. Alattomos, mert lekúszik a lélek legmélyebb bugyraiba is, egy idő után képtelenség segítség nélkül megválni tőle. Egyre súlyosabb egészségügyi problémákat, mentális zavarokat, pszichiátriai kórképeket generálhat.

Szorongás vagy depresszió esetén kerülje ezeket az élelmiszereket

Az ételeink komoly hatással lehetnek egészségi állapotunkra. Sokan egyszerűbb megoldásnak gondolják, ha a hangulati zavarok ellen bekapnak egy tablettát, pedig ételekkel is felvehetjük a harcot a depresszió ellen. Bizonyos ételek nagymértékben hozzájárulhatnak a közérzetünk javulásához, másokat célszerű elkerülni, mert csak rontanak a helyzeten.

Fóbia, pánik, szorongás: egyre többeket érint

A szív hevesen ver, a kéz izzad, a száj száraz – mindenki jól ismeri azt a helyzetet, amikor legszívesebben máshol szeretne lenni. Néhány emberben a félelem és a pánikrohamok olyan gyakoriak és erősek, hogy befolyásolják a mindennapi életet. Sokszor csak későn ismerik fel a tüneteket, pedig a patológiás félelem a leggyakoribb mentális zavarok közé tartozik.

Orbáncfű: természetes segítség hangulat-ingadozásra

Egyre többen vannak, akik úgy érzik, nem képesek megbirkózni szakmai és családi életük követelményeivel. A szervezet reakciói: idegesség, koncentrálási nehézség, fáradtság. Ha ezeket nem kezelik, sokan depresszióval vagy pszichovegetatív tünetekkel reagálnak. Ezek mentális eredetű fizikai panaszok, amelyek általában vegetatív beidegzésű szerveket érintenek.

Stressz, dohányzás, sok kávé – ilyenek vagyunk?

Felmérés, nagy egészségteszt készült, amelyet közel nyolcezren töltöttek ki. A kérdések az életmódra, általános egészségi állapotra vonatkoztak. A felmérésből többek között kiderült, hogy a válaszadók milyen káros szenvedéllyel élnek, milyen mértékben érinti őket a stressz, mennyire változatos az étrendjük, illetve mennyire elégedettek a szexuális életükkel.

Mi lesz velem mobil nélkül?

Mindannyian láthattuk már, hogy ha a kisgyereket elválasztják a szülőtől, szorongani kezd, megijed. Sokan annyira ragaszkodunk a mobilunkhoz, hogy hasonló szeparációs szorongás jelentkezik, amikor elveszik tőlük a mobiltelefont. Szívverésük alapján a szorongás olyan tüneteit mutatták, amely a poszttraumás stressz-szindrómához hasonlítható.

Az internetfüggőség és a mentális betegségek

Az internetfüggőség felhívhatja a figyelmet más mentális betegségekre, például a depresszióra, szorongásra vagy a túlzott impulzivitásra. Egyetemisták körében végeztek kutatást kanadai szakemberek, az eredmények alapján szerintük változhat az a megítélés, hogyan közelítik meg a pszichiáterek azokat, akik sok időt töltenek a számítógép előtt.

A depresszió és a szorongás testi tünetei

A fizikai betegségek és a mentális zavarok befolyásolják az emberek életminőségét és hatalmas kihívást jelentenek az egészségügyi rendszernek. Úgy tűnik, a mentális zavarok és a testi betegségek kéz a kézben járnak. Ha már kora gyermekkortól rendszeresen együtt fordulnak elő, fennáll a veszélye annak, hogy később is kellemetlen következményeik lesznek.

Májbeteg lehet a szorongástól

A szorongás és a depresszió növeli a májbetegségek kockázatát – derült ki egy kutatásból, amely az olyan életmódbeli tényezőket is figyelembe vette, mint az alkoholfogyasztás vagy az elhízás. A mentális problémák és a májbetegségek kapcsolatára most először derült fény, hiszen azokat eddig inkább a szív- és érrendszeri gondokkal hozták összefüggésbe.

Árthatnak az életmód-alkalmazások

A mind népszerűbb, egészséges életmódot segítő okostelefonos alkalmazások segítik az életmódváltást, de a teszteletlen és tudományos alapokat nélkülöző applikációk károsabbak, mint hinnénk. A nem megfelelő programok ugyanis épp ellentétes hatást érnek el: szorongani kezdünk az eredményeink miatt, és gyakran kimondottan veszélyes sémákat igyekszünk követni.