Az internetfüggőség és a mentális betegségek

Az internetfüggőség felhívhatja a figyelmet más mentális betegségekre, például a depresszióra, szorongásra vagy a túlzott impulzivitásra. Egyetemisták körében végeztek kutatást kanadai szakemberek, az eredmények alapján szerintük változhat az a megítélés, hogyan közelítik meg a pszichiáterek azokat, akik sok időt töltenek a számítógép előtt.

A kutatásban 254, a McMaster Universityn első évet kezdő gólya internetezési szokásait vizsgálták egy friss, illetve egy 1998-ban kifejlesztett internetfüggőségi teszt (IAT) felhasználásával.

Sokan elvesztik a kontrollt

Az internethasználat jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt 18 év során, miszerint egyre több ember dolgozik online, megjelentek a különböző megosztó és közösségi oldalak. Figyelnünk kellett, hogy a kérdőív alapján ne tituláljuk az egyszerű internethasználókat függőknek, álpozitív eredményt produkálva – nyilatkozta dr. Michael Van Ameringen, az egyetem pszichiáter professzora.

A szűrővizsgálat során 33 gólya ütötte meg az internetfüggők szintjét, míg 107 ember a problémás internethasználók csoportjába került. Emellett felmérték a tanulók mentális egészségét, impulzivitás, depresszió, szorongás vagy stressz jelei után kutatva.

Az internetfüggők legtöbbje a videómegosztó és közösségi oldalak, illetve a különböző üzenetküldő alkalmazások használatánál vesztette el a kontrollt. Emellett problémájuk akadt a mindennapi rutin betartásával, és hajlamosabbak voltak szorongásra, depresszióra, figyelmetlenségre, indulatosságra.

Dr. Jan Buitelaar, a Radboud University Nijmegan Medical Center professzora szerint az internet túlzott használata egy kevésbé tanulmányozott kérdéskör, amely akár súlyos pszichopatológiát is rejthet, és erősen összefügg a kényszeres viselkedéssel és függőséggel.

A kutatás csak az internethasználat és a mentális betegségek közti kapcsolatot tárta fel. Van Ameringen szerint egy kiterjedtebb kutatásra lesz szükség ahhoz, hogy el lehessen dönteni a köztük fennálló ok-okozati kapcsolatot.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés