Az internetfüggőség és a mentális betegségek

Az internetfüggőség felhívhatja a figyelmet más mentális betegségekre, például a depresszióra, szorongásra vagy a túlzott impulzivitásra. Egyetemisták körében végeztek kutatást kanadai szakemberek, az eredmények alapján szerintük változhat az a megítélés, hogyan közelítik meg a pszichiáterek azokat, akik sok időt töltenek a számítógép előtt.

A kutatásban 254, a McMaster Universityn első évet kezdő gólya internetezési szokásait vizsgálták egy friss, illetve egy 1998-ban kifejlesztett internetfüggőségi teszt (IAT) felhasználásával.

Sokan elvesztik a kontrollt

Az internethasználat jelentős változásokon ment keresztül az elmúlt 18 év során, miszerint egyre több ember dolgozik online, megjelentek a különböző megosztó és közösségi oldalak. Figyelnünk kellett, hogy a kérdőív alapján ne tituláljuk az egyszerű internethasználókat függőknek, álpozitív eredményt produkálva – nyilatkozta dr. Michael Van Ameringen, az egyetem pszichiáter professzora.

A szűrővizsgálat során 33 gólya ütötte meg az internetfüggők szintjét, míg 107 ember a problémás internethasználók csoportjába került. Emellett felmérték a tanulók mentális egészségét, impulzivitás, depresszió, szorongás vagy stressz jelei után kutatva.

Az internetfüggők legtöbbje a videómegosztó és közösségi oldalak, illetve a különböző üzenetküldő alkalmazások használatánál vesztette el a kontrollt. Emellett problémájuk akadt a mindennapi rutin betartásával, és hajlamosabbak voltak szorongásra, depresszióra, figyelmetlenségre, indulatosságra.

Dr. Jan Buitelaar, a Radboud University Nijmegan Medical Center professzora szerint az internet túlzott használata egy kevésbé tanulmányozott kérdéskör, amely akár súlyos pszichopatológiát is rejthet, és erősen összefügg a kényszeres viselkedéssel és függőséggel.

A kutatás csak az internethasználat és a mentális betegségek közti kapcsolatot tárta fel. Van Ameringen szerint egy kiterjedtebb kutatásra lesz szükség ahhoz, hogy el lehessen dönteni a köztük fennálló ok-okozati kapcsolatot.