A félelem és a szorongás hatásai

Napjaink életvitele az embereket szorongásra ösztönzi. A szorongás állandósult félelemérzés, ami nem szűnik meg akkor sem, ha a veszély már elmúlt. Alattomos, mert lekúszik a lélek legmélyebb bugyraiba is, egy idő után képtelenség segítség nélkül megválni tőle. Egyre súlyosabb egészségügyi problémákat, mentális zavarokat, pszichiátriai kórképeket generálhat.

A félelemmel élő ember „félig él”. A szó maga is kettéválasztható: fél-elem. Félni lehet bármitől, konkrét helyzetektől, pl. idegenek előtt beszélni, vizsgázni, elveszíteni a munkahelyet, elveszíteni azt, aki fontos, félhetünk a kutyáktól, sötétségtől, szörnyektől, gyilkosoktól, lehetnek fóbiák, mint pókfóbia, klausztrofóbia, magasság fóbia, tömegiszony stb. Ezeknek a rettegéseknek meg van a maguk konkrét oka, és ha az nincs már előttünk, akkor a félelem is elmúlik. Az ilyesfajta félelmekkel küzdő emberek megpróbálják elkerülni a félelem tárgyát, vagy nyugtatókat, esetleg alkoholt alkalmaznak ellene, kisebb-nagyobb sikerrel. Manapság pedig e félelmek oldására remek gyakorlatokat, kezeléseket lehet igénybe venni. Nyilván könnyebb olyan valami ellen dolgozni, amit kiismerhetünk, mint kiváltó tényezőt.

Bocsánat, hogy élek

A szorongás már kóros állapot, a betegnek nagyon nagy stresszt okoz. A szorongó ember mindentől fél, és meg se tudja indokolni, hogy miért. Egész nap görcsbe rándult gyomorral jár-kel, látni az ábrázatán azt, hogy menekülne valamerre. Előrehaladott állapotban már meggörnyedve jár, a szemét lesüti, halkan beszél, felveszi a „bocsánat, hogy élek” pózt. Rossz a kisugárzása, mindenki kényelmetlenül érzi magát a közelében.

A szorongás szép lassan alakul ki, van egy kezdeti esemény, ami kiváltja, egy olyan dolog, ami nagyon megrázza a beteget. Azután szép lassan önmaga generálja a szorongást azzal, hogy folyamatosan erősíti magában az elszenvedett esemény hatására keletkezett negatív érzéseket. Ha még történik is vele valami hasonló, mondjuk egy másik életterületen, akkor bizonyítottnak érzi, hogy nem véletlenül félt tőle! Ez egy igazi mókuskerék állapot, mindig ugyanaz történik. A szorongó ember programozza magának a folyamatos félelmet. Nagy kínokat él meg, mert sosem tud kikapcsolni, pörög az elméje, nem engedi el magát, görcsös és ugrásra kész. Nagyon nehéz kezelni is, mert a terapeutától is fél, nehezen nyílik meg. Komolyan a bizalmába kell férkőzni, ami nem egy kezelés alatt történik meg.

Amitől nagyon félünk, bekövetkezik

Ezeket azért ecseteltem itt az elején, mert úgy érzem, a mai világ a félelem és a szorongás gerjesztéséről szól. A médiában csakis „rémhírek” vannak, bombáznak bennünket balesetekkel, gyilkosságokkal, katasztrófákkal, halálos vírusok terjedésével stb. Azt hiszem, nem is ezektől félhetünk leginkább, hanem attól, amit ezek a hírek okoznak a gyengébb idegzetű embereknek. Pánikot keltenek akkor is, amikor nincsen ok rá.

Amitől nagyon fél az ember, az sajnos be is következik, számtalan példa van erre. De miért is? Azért, mert negatív programokat készítünk magunknak a rossz hírek hatására. Szinte látjuk magunkat egy balesetben, áldozatként egy bűncselekményben, halálos betegként egy járvány hatására. Az emberi agy mindenre képes, tehát ilyenkor szabályosan elébe mehetünk a végzetünknek.

Ha túléljük, akkor önigazolást nyerünk, hogy lám, nem véletlenül rettegtünk annyira. Az sose jut senkinek eszébe, hogy mindez a szorongással való programozás hatására történik. Ha valami rossz van nekünk rendelve, az úgyis meg fog történni, ha szorongunk, ha nem. Miért éljük le az életünket rettegve? Inkább élvezzük, amit lehet, ne nézzünk híreket, ha valami fontos dolog történik, majd értesülünk róla másoktól.

A szorongó ember mindenre képes

A halálos vírusok terjedése olyan pánikot vált ki, hogy elképesztő! Átéltünk már sok ilyet, a HIV-vírust, a madárinfluenzát, különféle mutálódott influenzavírusokat, sertéspestist, kergemarhakórt, és még sorolhatnám. A pánikkeltés nagyon nagymértékben hozzájárul a szorongás kialakulásához. A szorongó ember mindenre képes, hogy megszabaduljon a szenvedésétől, ilyenformán ragyogóan befolyásolható is. Megvesz bármilyen ellenszert, oltóanyagot, védőruhát, csak nehogy baja essen. Sajnos idővel rájön, hogy ezek sem használnak, ugyanúgy retteghet tovább, hiszen jön majd egy új „járvány”, új katasztrófa, és kezdődik minden elölről.

Úgy látszik, az emberiség a kóros félelmek megélésében leli örömét, és nem a boldog pillanatok élvezésében. Az utcákon, járműveken, mindenhol látni a lebiggyedt ajkú, mosolytalan, szomorú, szorongással küszködő embereket, akik valóban „félig élnek”, mert csak a negatív érzelmeket engedik magukhoz. Úgy gondolom, ráérünk majd akkor komolyan aggódni, amikor a veszély a küszöbön áll. A megelőzésben természetesen hiszek, de az ne a szorongás hatását erősítse, mert akkor semmire sem megyünk vele! Ha megtettük az óvintézkedéseket, akkor ne foglalkozzunk tovább a dologgal! Jól tudom, milyen nehéz vidámnak, pozitívnak maradni a mai életkörülmények között. Magam is sokszor megjártam a poklot, pont ezért döntöttem úgy, hogy nem fogok rettegésben élni, bármit is terjeszt a média.

Nézzük meg, milyen egészségügyi problémákat okoz a krónikus félelemérzet. Elsősorban emésztési gondokat, hiszen a gyomor összeszorul, a hasmenés állandósulhat, a torokban gombóc keletkezhet, ideges tünetek léphetnek fel. Köhécselés, vakarózás, pótcselekvések sorozata, ami aztán rossz szokássá válik, beidegződik. A szorongó ember gerince is megsínyli a félelmet, hiszen önkéntelenül összehúzza magát, lehajtja a fejét, hogy minél kevesebb látszódjon belőle, nehogy megsérüljön. A szorongás a személyiségét is megváltoztathatja!

Igaz a mondás, hogy élj úgy, mintha minden napod az utolsó lenne! Tegyünk hát így! Leljük meg a szépséget minden egyes napon, minden apró, örömöt adó eseményben, a természet szépségében, és ne hagyjuk befolyásolni az elménket semmilyen rossz dologra!

Kiresné Vincze Ilona
parapszichológus, szakíró, Reiki mester
(személyiségelemzés, gyereknevelési és párkapcsolati tanácsadás a numerológia, kronobiológia, asztrológia segítségével, Bach terápia, Reiki kezelések, képzések)
Egyedi kártyakirakások!
Bejelentkezés: +36 (30) 570-3449, szamdoktor@gmail.com

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A hit ereje