Szorongás vagy depresszió esetén kerülje ezeket az élelmiszereket

Az ételeink komoly hatással lehetnek egészségi állapotunkra. Sokan egyszerűbb megoldásnak gondolják, ha a hangulati zavarok ellen bekapnak egy tablettát, pedig ételekkel is felvehetjük a harcot a depresszió ellen. Bizonyos ételek nagymértékben hozzájárulhatnak a közérzetünk javulásához, másokat célszerű elkerülni, mert csak rontanak a helyzeten.

Gyümölcslé

Az egész gyümölcsben lévő rostok feltöltenek, és lelassítják a vér energiafelvevő folyamatát. Ezek nélkül a rostok nélkül csak tápláló cukros vizet iszunk, ami gyorsan felpörget, de aztán ugyanolyan gyorsan le is lassít. Ez éhséget és egyben bosszúságot is okozhat, ami nem segít az idegesség és depresszió ellen. Együk a gyümölcsöt egészben, és ha szomjasak vagyunk, igyunk vizet.

Szénsavas üdítők

Esélytelen; megvan benne a gyümölcslé felpörgető tartalma, minden tápérték nélkül. A cukros szénsavas üdítőitalok közvetlen kapcsolatban állnak a depresszióval. Ha mindenképpen szénsavas italra vágyunk, inkább próbáljuk ki a szódavizet, egy kevés gyümölcslével ízesítve. Megadja a buborékok élvezetét anélkül, hogy túl sokat kapnánk a szükségtelen dolgokból.

Diétás kóla

Nincs cukor, tehát probléma sincs, igaz? Nem pontosan. Igaz, nincs a túl sok cukrot követő energiazuhanás, de a diétás kóla növelheti a depressziót. Valójában még rosszabb hatású lehet, mint a cukros változat. A szénsavas üdítőkben lévő túl sok koffein a szorongásra is rossz hatással van.

Pirítós

A feldolgozott fehér liszt, amiből a pirítós általában készül, gyorsan módosítja a vércukrot, ami energia-kiugrást, majd zuhanást okoz, ami mind a szorongást, mind a depressziót növelheti. Ezért, ha pirítósra vágyunk, készítsük teljes kiőrlésű kenyérből.

Light salátaöntetek

A „nagy fruktóztartalmú kukoricaszirup” sokaknak már jelzés arra, hogy kerüljék a kész salátaönteteket és pácokat, de mi a helyzet a „light” vagy cukormentes változatokkal? Ezeknél sok esetben aszpartámmal helyettesítik a cukrot, amely összefüggésben áll a szorongással és depresszióval. Vásárlás előtt ellenőrizzük az összetevőket, vagy még jobb, ha saját magunk készítjük el az öntetet.

Ketchup

Nem csak paradicsomból áll, hanem sok-sok cukorból is. Evőkanalanként 4 grammnyi van benne. A „light” változatban pedig ott vannak a szorongást és depressziót növelő mesterséges édesítőszerek. Ketchup helyett inkább használjunk házi paradicsom salsát, esetleg egy csipet borssal.

Kávé

Aki nincs hozzászokva a koffeinhez, azt nyugtalanná, idegessé teheti. A koffein az alvás minőségét is ronthatja, és nem segít szorongás és depresszió esetén sem. De a koffein megvonása is rossz közérzetet okozhat, úgyhogy ha úgy véli, a koffein rossz hatással van Önre, csak fokozatosan vonja ki az étrendjéből. Ha viszont a koffein nem okoz problémát, vagy koffeinmentes kávét iszik, az akár segíthet is enyhíteni a depressziót.

Energiaital

Szívritmuszavarokat, idegességet, alvási problémákat okozhat, ami azzal magyarázható, hogy a rejtett összetevőkben, például a guaranában lévő igen magas koffeintartalmat nem könnyű észrevenni. Ráadásul sok cukrot vagy édesítőszert is tartalmazhatnak. Ha szomjasak vagyunk, igyunk vizet, vagy együnk egy kis gyümölcsöt.

Alkohol

Már egy kis mennyiség is megzavarhatja az alvást, ami növelheti az idegességet és depressziót okozhat. De minden az adagoláson múlik. Egy pohárka alkohol csillapíthatja az idegességet, és közvetlenebbé tehet bennünket, ami jót tesz a mentális egészségünknek. Ennél több azonban már ellenkező hatású lehet.

Cukormáz

Nem csak a cukor, de az összetevők közt szereplő transzzsírok is rossz hatással vannak a depresszióra. A „részben hidrogénezett olajoknak” is nevezett adalék megtalálható a csipszekben, pizzatésztában, tortákban és sós rágcsákban is. Ellenőrizzük a címkét. Ha már zsírt fogyasztunk, az legyen a „jó” fajta, amit a halak, olívaolaj, diófélék és avokádó tartalmaznak. Ezek javíthatják a hangulatunkat.

Szójaszósz

Azokra nézve lehet ártalmas, akik gluténérzékenyek. A glutén a kenyéren, száraztésztán és süteményeken kívül készételekben, például szójaszószban is megtalálható. A gluténérzékenyeknél szorongást vagy depressziót okoz, ráadásul lelassít, tunyává tesz. Figyeljünk a címkére!

Feldolgozott ételek

Ha sok készételt, olajban sült élelmiszert, finomított gabonapelyhet, édességet és nagy zsírtartalmú terméket eszünk, hajlamosabbá válunk az idegességre és depresszióra. A rostokban gazdag gabona, gyümölcs, zöldség és hal fogyasztása sokkal egyenletesebb hangulatot eredményezhet.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A téli depresszió kezelhető!