A depresszió és a szorongás testi tünetei

A fizikai betegségek és a mentális zavarok befolyásolják az emberek életminőségét és hatalmas kihívást jelentenek az egészségügyi rendszernek. Úgy tűnik, a mentális zavarok és a testi betegségek kéz a kézben járnak. Ha már kora gyermekkortól rendszeresen együtt fordulnak elő, fennáll a veszélye annak, hogy később is kellemetlen következményeik lesznek.

A Bázeli Egyetem pszichológusai időbeli mintázatot figyeltek meg a fiataloknál: ízületi gyulladások és az emésztőrendszer betegségei sokkal gyakoribbak depressziót követően, míg a szorongásos zavarokat többnyire bőrbetegségek követik. A Svájci Nemzeti Tudományos Alap által finanszírozott projektben 6 500 tinédzser adatait vizsgálták meg és vontak le következtetéseket a pszichoszomatikus betegségek időbeli mintázatára.

A szorongás megbetegít

Megállapították, hogy bizonyos testi betegségeknek nagyobb az előfordulása gyermekekben és serdülőkben, ha kórtörténetükben előfordult valamilyen hangulatzavar. A depressziót gyakran követi ízületi gyulladás és emésztőrendszeri megbetegedés, valamint hasonló a kapcsolat a szorongásos rendellenességek és a bőrbetegségek között.

A szorongásos zavarok gyakoribbak voltak, ha az egyénnek már volt ismert szívbetegsége. A kutatók első alkalommal állapítottak meg szoros kapcsolatot az epilepsziás tünetek és a későbbi táplálkozási rendellenességek között.

A tanulmányt dr. Marion Tegethoff és Prof. Gunther Meinlschmidt vezette, eredményeiket a PLOS ONE folyóiratban publikálták.