Árthatnak az életmód-alkalmazások

A mind népszerűbb, egészséges életmódot segítő okostelefonos alkalmazások segítik az életmódváltást, de a teszteletlen és tudományos alapokat nélkülöző applikációk károsabbak, mint hinnénk. A nem megfelelő programok ugyanis épp ellentétes hatást érnek el: szorongani kezdünk az eredményeink miatt, és gyakran kimondottan veszélyes sémákat igyekszünk követni.

Árthatnak az életmód-alkalmazásokEzek az alkalmazások azért népszerűek, hogy a segítségükkel könnyebb legyen áttérni a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a rendszeres mozgásra. Ugyanakkor a nem megfelelő programok –többek között pl. a népszerű MyFitnessPal is – épp ellentétes hatást érnek el: szorongani kezdünk az eredményeink miatt, és gyakran kimondottan veszélyes sémákat igyekszünk követni.

„Az az igazság, hogy ezek mögött az alkalmazások mögött nem áll tudományos kísérletek sora, de még csak egyszerűbb tesztelésen sem estek át. Azok az applikációk, amelyeknek a segítségével a szívverést, a vérnyomást és a véroxigén-szintet mérjük, rengeteg szorongás potenciális forrásai lehetnek, miközben semmit sem tudunk az eredmények ismeretének esetleges jótékony hatásairól. Nem tudjuk, megéri-e egyáltalán aggódni…” – vélekedik Dr. Des Spence glasgow-i háziorvos a British Medical Journal hasábjain.

A szakember szerint eredendően szkeptikusan kell állnunk a modern orvosi technológiához, hiszen hiába vagyunk rövidtávon egészségesebbek a segítségükkel, hosszútávon szorongást okozhatnak, és szélsőséges esetekben negatív minták követésére is sarkallhatnak bennünket.

Természetesen nem mindenki ért egyet Spence-szel: Dr. Iltifat Husain, az iMedicalApps.com szerkesztője szerint semmilyen bizonyíték nincs arra sem, hogy az alkalmazások használata szorongáshoz vezetne.