Anya mobillal

Utazom a buszon, szemben velem egy anyuka, rajta hordozókendő, benne a kisbabája. Bal mellkasán hozza-viszi a kicsit, jobb kezében okostelefon. Buzgón netezik vagy talán facebookozik éppen, ki tudja. Nem is ez a fontos, hanem az, hogy a telefonját alig néhány centi távolságra (!) tartja a baba fejétől. Eszébe sem jut, hogy a mobiltelefon sugárzást bocsát ki.

Védekezzünk ételekkel a képernyő sugárzásától

Ön is gyakran fejfájással fejez be egy-egy számítógép előtt eltöltött napot? Elhomályosodik a látása? Nehezen tud fókuszálni? Rendszeresen fáradt és alvászavarokkal küzd? Lehet, hogy az ún. kék fény sugárzástól szenved. Persze, ha kevesebb időt töltenénk a képernyő előtt, az hatalmas különbséget jelentene, de reálisan nézve manapság ez aligha kivitelezhető.

Mi lesz velem mobil nélkül?

Mindannyian láthattuk már, hogy ha a kisgyereket elválasztják a szülőtől, szorongani kezd, megijed. Sokan annyira ragaszkodunk a mobilunkhoz, hogy hasonló szeparációs szorongás jelentkezik, amikor elveszik tőlük a mobiltelefont. Szívverésük alapján a szorongás olyan tüneteit mutatták, amely a poszttraumás stressz-szindrómához hasonlítható.

Elhíznak a tinik az okostelefontól, tablettől

A tinédzserek órákat töltenek tablet, okostelefon vagy számítógép előtt, és így nagyobb eséllyel válnak elhízottá. Akik naponta 5 óránál többet töltenek képernyő előtt, kétszer nagyobb valószínűséggel fogyasztanak cukros üdítőitalt és mozognak keveset. Ők 43%-kal nagyobb eséllyel híznak el azokhoz képest, akik egyáltalán nem használnak okostelefont vagy tabletet.

Szívritmuszavar? Kérdezze meg okostelefonját!

A pitvarfibrilláció a felnőtt lakosság körében leggyakrabban előforduló szívritmuszavar. Leggyakoribb tünetei a szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom, gyengeség, légszomj, szédülés. Sajnos gyakran előfordul, hogy a betegség panaszok hiányában felismeretlen marad, és diagnosztizálása csak a súlyos következményeként kialakuló stroke után lehetséges.

Okostelefonnal többet késünk

Mióta okostelefonunk van, szóban és írásban is bárhonnan értesíthetjük ismerőseinket, hogy késni fogunk. Az emberek fele örömmel hazudik arról is, hogy éppen mi akadályozza meg abban, hogy időben célba érjen. A megkérdezettek negyede bevallotta, hogy sokkal többet késik, mint tíz éve, és a 40 százalék szemrebbenés nélkül hazudik is a késés okáról.

Okos a telefon – butább a diák?

Hiába „okos” a telefon, ha a felhasználójának romlanak miatta a jegyei – figyelmeztetnek a szakemberek. Pszichológusok okostelefont adtak diákoknak abból a célból, hogy használják a készüléket tanulásra. Az érintettek azonban főleg facebookoztak és zenét hallgattak rajta. Egy év múlva minden második bevallotta közülük, hogy a mobil elvonta a figyelmét.

Babák okostelefonnal

Már az egészen kicsi gyerekek fele használ okostelefont és tabletet, sokan úgy, hogy még az első születésnapjukat sem érték meg. Egyharmaduk már használta az érintőképernyőt, mire pedig kétévesek lettek, már sokan hívtak fel valakit telefonon, néztek valamilyen műsort ilyen eszközökön, illetve játszottak videojátékkal, valamilyen alkalmazással.

Árthatnak az életmód-alkalmazások

A mind népszerűbb, egészséges életmódot segítő okostelefonos alkalmazások segítik az életmódváltást, de a teszteletlen és tudományos alapokat nélkülöző applikációk károsabbak, mint hinnénk. A nem megfelelő programok ugyanis épp ellentétes hatást érnek el: szorongani kezdünk az eredményeink miatt, és gyakran kimondottan veszélyes sémákat igyekszünk követni.

Te vagy fontos, nem a telefon!

Az étkezőasztalnál ne legyen a szülők keze ügyében az okostelefon vagy tabletjük, mivel ezek az eszközök elvonják a figyelmüket a családjukról, és a gyerekek joggal fogják úgy érezni, hogy nem elég fontosak a szüleiknek. Ahogy az újságolvasást és a tévénézést, ugyanúgy a mobilozást is fel kellene függeszteni arra az időre, amíg a közös étkezés tart.