Elhíznak a tinik az okostelefontól, tablettől

A tinédzserek órákat töltenek tablet, okostelefon vagy számítógép előtt, és így nagyobb eséllyel válnak elhízottá. Akik naponta 5 óránál többet töltenek képernyő előtt, kétszer nagyobb valószínűséggel fogyasztanak cukros üdítőitalt és mozognak keveset. Ők 43%-kal nagyobb eséllyel híznak el azokhoz képest, akik egyáltalán nem használnak okostelefont vagy tabletet.

A Journal of Pediatrics című kiadványban megjelent kutatás szerint a szülőknek oda kell figyelniük arra, hogy mennyi időt tölt a gyermekük valamilyen képernyő előtt, hiszen az egészségüket is befolyásolhatja – nyilatkozta a kutatás vezető szerzője, Erica Kenney, a Harvard T. H. Chan School of Public Health munkatársa.

Többet esznek az okos eszközök előtt

Az eredményekből kiderül, hogy az Egyesült Államokban minden ötödik tinédzser ötnél több órát tölt el valamilyen okos eszköz előtt. Összehasonlításképpen a gyerekek mindössze 8%-a ül a televízió előtt ötnél több órán keresztül. „Tisztában vagyunk azzal, hogy a tv előtt töltött idő csökken, és ezt az időt inkább az okostelefonok és tabletek társaságában töltik a gyerekek” – tette hozzá Kenney.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a túlzott televíziózás összefüggést mutat a cukros üdítők, gyorsételek, édességek és snackek fogyasztásával, így növelve az elhízás kockázatát. Kenney kíváncsi volt, hogy ez a kapcsolat fennáll-e akkor is, ha a gyermekek ezt az időt az okos eszközök előtt töltik.

A tanulmány során 2013 és 2015 között a U.S. Centers for Disease Control and Prevention által vezetett kérdőív adataira támaszkodtak, így 25 000 tinédzser válaszait vizsgálták 9-12. osztály között. Azok, akik 5 óránál többet néztek televíziót, háromszor annyi cukros üdítőitalt fogyasztottak és 78%-kal nagyobb eséllyel híztak el, mint azok, akik nem néztek tévét. Ezen eredmények megegyeztek a korábbi kutatások során kapott eredményekkel.

E rossz szokások akkor is megjelentek, mikor a televíziózást a különböző okos eszközök használata váltotta fel. Megkétszereződött a cukros üdítőitalok fogyasztása és a túl kevés mozgás esélye, emellett 74%-kal növekedett a rossz alvás előfordulása, amennyiben öt óránál többet használták ezeket az eszközöket.

A gyerekek túl sokat nassolnak a különböző kütyük használata közben – mondta Stephanie Schiff, a Northwell Health’s Huntington Hospital dietetikusa. – Ha videójátékozás közben esznek, nem veszik észre, hogy jóllaktak, és esznek tovább.

Évekkel ezelőtt a gyerekek a játszótéren vagy az udvaron játszottak iskola után. Manapság ezt a facebook, chatelés, youtube és különböző videójátékok váltották fel – nyilatkozta Schiff. Nem csoda, hogy megnövekedett a gyermekek körében az elhízás, hiszen az igazi játékokat a videójátékok helyettesítik, a fizikai aktivitás pedig az ujjaikra korlátozódik.

Amennyiben a gyerekek néhány óránál többet töltenek ezen eszközök előtt, jó, ha a szülő felveszi a kapcsolatot a gyermekorvossal, így együtt könnyebb olyan stratégiát kitalálni, mellyel csökkenthető a különböző eszközök előtt töltött idő – javasolta Kenney.