Védekezzünk ételekkel a képernyő sugárzásától

Ön is gyakran fejfájással fejez be egy-egy számítógép előtt eltöltött napot? Elhomályosodik a látása? Nehezen tud fókuszálni? Rendszeresen fáradt és alvászavarokkal küzd? Lehet, hogy az ún. kék fény sugárzástól szenved. Persze, ha kevesebb időt töltenénk a képernyő előtt, az hatalmas különbséget jelentene, de reálisan nézve manapság ez aligha kivitelezhető.

Szinte minden munkahelyen és életünk számos más területén is jelen van a számítógép, tablet, telefon, televízió. Akkor mégis mit tehetünk? Odafigyelhetünk például arra, hogy mit eszünk. Bemutatunk néhány ételt, amelyek segíthetnek a kék sugárzás hatásainak leküzdésében.

Milyen ételek segítenek?

Bár a szemünk képes blokkolni az egyéb UV-sugarakat, szinte minden látható kék fény áthatol a retinán, amely nagyon érzékeny a fényre és károsodhat, például makuladegeneráció vagy vakság következhet be. A számítógép előtt eltöltött hosszabb idő rövidtávú hatása szemfáradtsághoz, fejfájáshoz, fókuszálási problémákhoz és alvási nehézségekhez vezethet.

Hogyan segíthetnek ezen az ételek? Kutatások kimutatták, hogy bizonyos tápanyagok segítenek leküzdeni a kék sugárzás hatásait. Az élénk színű gyümölcsök és zöldségek gazdag forrásai három, a szem egészségét védő karotinoidnak, az astaxanthinnak, luteinnek és zeaxanthinnak.

A zeaxanthin és a lutein nagy koncentrátumban megtalálható a szem sárgafoltjában, és segítenek meggátolni, hogy a kék fény a retinához jusson.

A zeaxanthin jó élelemforrásai a zöld zöldségek, brokkoli, spenót és kelkáposzta. A lutein a zöld leveles zöldségek mellett a sárga és narancssárga termékekben is megtalálható, például narancsban, sárgarépában, paprikában, édesburgonyában, paradicsomban és sütőtökben.

Az astaxanthin egy piros pigment, amely tengeri élelmiszerekben, például garnélarákban és lazacban, valamint bizonyos algatípusokban fordul elő. Igen nagy az antioxidáns hatása, ami segít lekötni a szem sejtjeiben lévő szabad gyököket.

Építsük be az étkezési szokásokba

Amikor az étkezési szokások megváltoztatásáról van szó, általában fontos szempont a kényelem és a kiadások. Előfordulhat, hogy utálod a brokkolit, vagy nem tudod, hogy szakíts időt a zöldségek előkészítésére, esetleg az a fő szempont, hogy mennyibe fog mindez kerülni. Válassz olyan zöldséget, amely tovább eláll a hűtőben, és próbáld ki minél többféle formában – salátakeverékben, párolva, omlettbe vágva, vagy levesként, esetleg pesto szószba keverve. A spenóttal például mindez könnyen megtehető. A fagyasztott zöldségek is ideálisak erre a célra.

A narancs és sárga színben rejtőző előnyök kihasználására nagyon jó lehetőség a mangó. Pépesítve fagyasztóban is kis helyen tárolható, és készülhet belőle fagylalt, smoothie, vagy bármilyen krémes desszert. A kaliforniai paprika remek kiegészítője pl. a salsának vagy a humusznak. De ízesíthetjük a humuszt egy kis sütőtök pürével is.

Az astaxanthin bevitelének egyik módja a tengeri ételek rendszeres fogyasztása. Érdemes azonban váltogatni – vadlazac, garnélarák, szardínia, esetleg alga leves vagy zöldséges étel formájában.

Az a fő, hogy élvezzük, amit eszünk. Annyi lehetőség rejtőzik ebben az étrendben, hogy biztosan mindenki megtalálja a fogára valót.

A kék sugárzás sajnos modern világunk technológiáinak nagyon is általános mellékhatása. A képernyő nézésével járó tevékenységek tudatos csökkentésével és az astaxanthin, lutein és zeaxanthin tartalmú ételek fogyasztásával hosszú távon segíthetjük a szemünk védelmét.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha szívesen olvasna még a látásjavításról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Látásmentő zöldlevelesek