Anya mobillal

Utazom a buszon, szemben velem egy anyuka, rajta hordozókendő, benne a kisbabája. Bal mellkasán hozza-viszi a kicsit, jobb kezében okostelefon. Buzgón netezik vagy talán facebookozik éppen, ki tudja. Nem is ez a fontos, hanem az, hogy a telefonját alig néhány centi távolságra (!) tartja a baba fejétől. Eszébe sem jut, hogy a mobiltelefon sugárzást bocsát ki.

Védekezzünk ételekkel a képernyő sugárzásától

Ön is gyakran fejfájással fejez be egy-egy számítógép előtt eltöltött napot? Elhomályosodik a látása? Nehezen tud fókuszálni? Rendszeresen fáradt és alvászavarokkal küzd? Lehet, hogy az ún. kék fény sugárzástól szenved. Persze, ha kevesebb időt töltenénk a képernyő előtt, az hatalmas különbséget jelentene, de reálisan nézve manapság ez aligha kivitelezhető.

Mobilunk mint veszélyforrás

Utazom a zónázó vonaton, a szemközti ülésen 18-20 éves lány. Fülhallgató zsinórja csüng a fülében, mobil a kezében, a kezét pedig az ölében tartja, miközben álmodozó arccal, behunyt szemmel élvezi a zenét. Eszébe sem jut, hogy a telefonja mindössze pár centire van a kismedencétől – a méhétől, ahol majd egyszer a gyermeke megfogan és növekedni fog.

Mobil a hüvelyben?

Képzeljük el, hogy egy parányi mobiltelefon működik a testünkön belül. Sci-fi vagy rossz álom volna, esetleg a „szép új világ”? Egyik sem, mert ez maga a valóság. A legmodernebb technikával lehet majd megállapítani a fogamzás legkedvezőbb időpontját – a testen belül működő bluetooth sugárzás ártalmatlanságát azonban semmilyen vizsgálat nem bizonyította.

A CT-vizsgálatok sötét oldala

CT botrány: alaposan felkavarta a kedélyeket az időközben meghalt kislány esete, akit nyitott mellkassal szállítottak át a Kardiológiai Intézetből egy másik kórházba, mert nekik nincs CT-jük. A konkrét esethez nem akarok hozzászólni, hiszen azt már ízekre szedte a média, a CT-vizsgálatok kapcsán inkább 2 szempontra hívnám fel a figyelmet.

Újra mondjuk: a mobil veszélyes!

Már napi 20 perc telefonálás öt éven keresztül megháromszorozza az agytumor kialakulásának az esélyét, míg négy éven át egy óra telefonálás ötszörösére növeli ezt. Fokozottan veszélyeztetettek a gyerekek, akiknek a szervezetére sokkal inkább hatnak a kockázati tényezők. Az összes vezeték nélküli készülék által kibocsátott rádiófrekvencia káros.

Wifivita Kínában

Folyamatos vita zajlik a wifi és a hasonló szerkezetek emberekre gyakorolt hatásáról. A kutatások szerint ez az alacsony szintű, nem ionizáló típusú sugárzás nem okoz jelentős károsodást a szervezetben. Mások szerint a vezeték nélküli sugárzás kockázatot jelent a terhes nőkre és a magzatra. Két kínai wifigyártó között most emiatt dúl a harc.

Tudjuk-e, mi az UV-B, UV-A?

Az amerikaiak többsége nincs tisztában a naptejeken található információk jelentésével, és nem tudja, mit jelent a fényvédő faktorszám, vagy éppen az UV-A és UV-B elleni védelem. A kétféle sugárzásnak eltérő hatása van: az UV-A sugarak a bőr öregedését okozzák, az UV-B a leégésért felelős, de a rák szempontjából mindkétféle sugárzás egyaránt veszélyes.

A káposzta egyik összetevője véd a sugárzástól

Amerikai kutatók szerint a káposztában, a karfiolban és a brokkoliban előforduló egyik rákellenes vegyület a halálos sugárdózistól is megóvja a rágcsálókat. A 3,3′-diindolmetánról (DIM) már bebizonyosodott, hogy az emberre nem ártalmas, ezért a kutatók azt remélik, hogy használhatják a rákbetegekben a sugárterápia által okozott mellékhatások enyhítésére.

Fukusima: szedjünk-e jódot?

A Japánban történt tragédia hatására világszerte megkezdődött a jódkészítmények pánikszerű felvásárlása. Milyen esetekben indokolt a jód szedése, és ártalmas lehet-e a túlzott jód fogyasztás? – ezekre a kérdésekre ad választ Prof. Balázs Csaba, endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa.