Wifivita Kínában

Folyamatos vita zajlik a wifi és a hasonló szerkezetek emberekre gyakorolt hatásáról. A kutatások szerint ez az alacsony szintű, nem ionizáló típusú sugárzás nem okoz jelentős károsodást a szervezetben. Mások szerint a vezeték nélküli sugárzás kockázatot jelent a terhes nőkre és a magzatra. Két kínai wifigyártó között most emiatt dúl a harc.

Wifivita KínábanA most megjelent Qihoo új routere egy meglévő termék továbbfejlesztése, és a következő három új beállítással rendelkezik: áthatolás a falon, egyensúly és „terhes nők”. A harmadik funkció a vállalat szerint 70 százalékkal mérsékli a router által kibocsájtott sugárzást.

A cég nagy riválisa, a Xiaomi óriásvállalat azonban rémületkeltéssel vádolja a Qihoo vállalatot.

„Az úgynevezett terhességi üzemmód csupán egy marketing fogás. A Wi-Fi használata biztonságos, tehát mindenki nyugodtan használhatja” – írta a Xiaomi a Weibo közösségi oldalon megjelent bejegyzésében.

A Xiaomi is nemrég jelentetett meg egy új routert, amely hat terabájt tárhelyet és nagy sebességű kapcsolatot kínál, de nem rendelkezik ezzel az üzemmóddal.

Zhou Hongyi, a Qihoo vezérigazgatója a termék piacra dobásakor elmondta, hogy a vállalat azokat az embereket szeretné megcélozni, akik „félnek a sugárzástól”.

Jelenleg folyamatos vita zajlik a Wi-Fi és más hasonló elektromágneses jelek az emberekre gyakorolt hatásával kapcsolatban, de a telekommunikációs eszközök által használt alacsony szintű, nem ionizáló típus a tudományos kutatások szerint nem okoz jelentős károsodást.

Az Egyesült Államokban működő BabySafe Wireless Project szervezet azonban azt állítja, hogy a vezeték nélküli sugárzás kockázatot jelent a terhes nőkre és meg nem született gyermekükre. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint viszont nincsenek olyan tudományos eredmények, amelyek alátámasztanák ezt az állítást.