Mobil a hüvelyben?

Képzeljük el, hogy egy parányi mobiltelefon működik a testünkön belül. Sci-fi vagy rossz álom volna, esetleg a „szép új világ”? Egyik sem, mert ez maga a valóság. A legmodernebb technikával lehet majd megállapítani a fogamzás legkedvezőbb időpontját – a testen belül működő bluetooth sugárzás ártalmatlanságát azonban semmilyen vizsgálat nem bizonyította.

Nagy csinnadrattával adta hírül a média, hogy a Richter Gedeon mekkora üzletet kötött: megvette az „anti-fogamzásgátlóként” emlegetett, PriyaRing nevű eszköz kizárólagos értékesítésének jogát (vagyis az Egyesült Államok és Kanada kivételével a világon mindenütt a Richter fogja eladni ezt a fogamzást támogató hüvelygyűrűt). Sőt a gyógyszergyár 5 millió dollárért még kisebbségi részesedést is szerzett az eszközt kifejlesztő amerikai cégben.

Segítség a gólyának?

Akár örülhetnénk is mindennek, hiszen a legmodernebb technikával lehet majd megállapítani a fogamzás legkedvezőbb időpontját. Ugyan mi lenne a gond? Hiszen a bluetooth kapcsolat – akárcsak a wifi – ott van az életünk minden területén, orvostechnikai eszközökben is széleskörűen használják.

Ami engem illet, inkább mélységesen elkeserít ez a „szép, új világ”. Már attól „kiütésem” van, hogy például a „babaőrként” működő egyes készülékekben is alkalmazzák ezt az adatátvitelt, a kütyüt a kisbabától alig néhány centire elhelyezve. Aztán szerintem az sincs rendben, hogy az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc dolgozóinak fején (az agyuk mellett) teljes munkaidőben ott van a bluetooth-os fejhallgató. Ne feledjük, hogy a bluetooth kapcsolat a mobiltelefonok frekvenciatartományában működik!

Most azonban korszakváltásnak vagyunk tanúi: ami eddig kívül volt a testen, mostantól bekerülhet, és mindjárt a legintimebb területre. Utánanéztem a részleteknek a PriyaRing hivatalos weboldalán: nos, a készüléket még csak most tesztelik, a testen belül működő bluetooth sugárzás ártalmatlanságát pedig semmilyen vizsgálat nem bizonyította. Ellenkezőleg: a gyártó éppen arra hivatkozik, hogy az eszköz teljesen ártalmatlan, hiszen – más hüvelygyűrűktől eltérően – semmilyen gyógyszert nem tartalmaz. Nos, a műszaki adatok szerint a hüvelygyűrű 2,45 GHz frekvencián, 5 mW-os teljesítménnyel működik – úgyhogy a frekvenciatartományt tekintve bátran hasonlíthatjuk egy parányi mobiltelefonhoz.

Álljunk meg egy pillanatra, és gondolkodjunk el egy kicsit! Itt a világ legfontosabb randevújáról van szó: a női petesejt és a férfi ivarsejt találkozásáról, egy új élet kezdetéről. Fogalmunk sem lehet róla, ugyan honnan tudnánk, hogyan hat a mikrohullámú sugárzás a fogantatásra.

Biztos, hogy az embernek – a világ egyszeri és megismételhetetlen csodájának – ilyen körülmények között, besugározva kell megkezdenie a földi életét?

Kürti Gábor
https://kurtigabor.com/

(Forrás: Gyógyszer nélküli egészség Facebook csoport)