A vashiány és a fiatal nők vérszegénysége

A termékeny korban levő nők többsége vashiányban szenved. A jelenség oka a gyakran intenzív vérzéssel járó rendszeres menstruáció, valamint a terhesség és a szülés következtében fellépő jelentős vasveszteség. Ha ezzel párhuzamosan kevés vastartalmú ételt fogyasztanak, akkor vérszegénység alakul ki, mert a vas a vörösvérsejtek legfőbb építőköve.

Egy ENERGY-baba története

Nem is olyan régen még anyukám pocakjában laktam. Anyu apuval együtt úgy döntött, hogy először végeznek egy alapos méregtelenítő kúrát. Ebben nagy segítségükre volt a CYTOSAN, és nem az én anyukám lett volna, ha nem ajánlotta volna apunak mellé a KING KONG koncentrátumot. Természetesen azért, hogy elég ereje legyen a jégkoronghoz (legalábbis apa így hitte).

A boldog baba titka

Déli fekvésű gyerekszoba, az ország legjobb orvosa és a világ legdrágább kiságya – a picinek mindent meg kell kapnia. A gólyahír örömét általában a felelősség szorongató érzése követi: szeretnénk a legjobb feltételeket nyújtani a babának. Gyakran túlzó elvárásokat állítunk magunk elé, pedig csak egyvalamire van szüksége: kiegyensúlyozott, boldog anyukára.

Mobil a hüvelyben?

Képzeljük el, hogy egy parányi mobiltelefon működik a testünkön belül. Sci-fi vagy rossz álom volna, esetleg a „szép új világ”? Egyik sem, mert ez maga a valóság. A legmodernebb technikával lehet majd megállapítani a fogamzás legkedvezőbb időpontját – a testen belül működő bluetooth sugárzás ártalmatlanságát azonban semmilyen vizsgálat nem bizonyította.

Terhesség: minden rosszullétben van valami jó

Azoknál a nőknél, akiknél reggeli rosszullét jelentkezik, mintegy 50-75%-kal kisebb a vetélés valószínűsége. A reggeli rosszullétek oka máig tisztázatlan, sokan az egészséges magzat jelenlétével hozzák összefüggésbe. Fontos tudni, hogy nem minden terhesség egyforma, és a rosszullétek hiánya nem jelenti azt, hogy a terhesség veszteséggel fog befejeződni.

A terhesség alatt is mozogjon!

Régen az volt az uralkodó nézet, hogy a nők terhesség alatt ne nagyon tornázzanak, mert azzal koraszülést idézhetnek elő. Manapság azonban egyre uralkodóbbá vált az az álláspont, hogy a várandós kismamák testmozgása mind az anyának, mind a babának jót tesz. Természetesen azt is figyelembe kell venni, mi az, ami igazán jólesik a leendő anyának.

Reggeli nélkül inkább lánya lesz

Azok a leendő anyukák, kik szeretnék természetes módszerrel befolyásolni a gyermekük nemét, egyszerűen megtehetik, ha ennek megfelelően kihagyják – vagy éppen rendszeresítik – a reggelit. A reggeli kihagyása növeli a kislány születésének esélyét. Ennek valószínűleg az alacsonyabb vércukorszint áll a hátterében, ami jobban kihat a fiú magzatra.

Fontos, mit eszik a terhesség előtt

Az ember egészségét a saját étrendjén kívül az is nagyban befolyásolhatja, hogy az édesanyja mit evett még a várandóssága előtt. Amit ugyanis a leendő kismama a fogantatás előtti hetekben fogyaszt, több későbbi betegséggel hozható összefüggésbe, az influenzától egészen a HIV-vírusig. Fontos lenne, hogy az anya a táplálékával megfelelő védelmet nyújtson.

A B-vitaminok segítenek teherbe esni

Azok a nők, akiknek a szervezetében megfelelő a B-vitaminok szintje, képesek teherbe esni és kihordani a magzatot akkor is, ha az utódképzésre káros hatású növényvédőszer-terhelésnek vannak kitéve – állítják a kutatók. Az elmúlt 30 évben az USA-ban a fogamzóképes korban lévő nők között 8-ról 11,8%-ra nőtt a megtermékenyülési problémákkal küzdők aránya.

Folsavpótlás: nagyobb, egészségesebb baba

Folsav szedése fogamzás előtt jelentősen csökkenti annak kockázatát, hogy az újszülött túl alacsony súllyal jöjjön a világra. A túl alacsony születési súly nagyobb csecsemőhalandósággal jár, és nagyobb a krónikus betegségek – cukorbetegség, elhízás, szív-érrendszeri és mentális problémák stb. – kialakulásának kockázata a gyermek későbbi életében.