Terhesség: minden rosszullétben van valami jó

Azoknál a nőknél, akiknél reggeli rosszullét jelentkezik, mintegy 50-75%-kal kisebb a vetélés valószínűsége. A reggeli rosszullétek oka máig tisztázatlan, sokan az egészséges magzat jelenlétével hozzák összefüggésbe. Fontos tudni, hogy nem minden terhesség egyforma, és a rosszullétek hiánya nem jelenti azt, hogy a terhesség veszteséggel fog befejeződni.

Stefanie Hinkle, a bethesdai National Institute of Child Health and Human Development tudósa által vezetett vizsgálatban 2007 és 2011 között 797 nőt vizsgáltak kora terhességben, ami azt jelentette, hogy pozitív volt a terhességi tesztjük. A várandósságok közel 24%-a – 188 eset – végződött a magzat elvesztésével.

A második várandóssági héten a nők 18%-a számolt be hányingerről és 3%-a hányingerről és hányásról. Ez a 8. terhességi héten 57%-ra, illetve 27%-ra emelkedett. A tanulmány szerint azok a nők, akiknél hányinger jelentkezett 50%-kal, azok, akiknél hányás is jelentkezett, 75%-kal kisebb valószínűséggel vetéltek el.

A reggeli rosszullétek oka máig tisztázatlan, sokan az egészséges magzat jelenlétével hozzák összefüggésbe. Egyes feltételezések szerint ezen rosszullétek következtében a várandósok felhagynak a rossz szokásaikkal, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

A cikk kapcsán dr. Noel Strong, a New York-i Icahn School of Medicine szülészeti-, nőgyógyászati és reprodukciós tudományok adjunktusa a rosszulléteket a szervezetben megnövekedett humán chorion gonadotropin (hCG)b szintjével magyarázta. Magasabb hCG szint esetén nagyobb valószínűséggel jelentkezik rosszullét, ami abból is látszik, hogy ikerterhességben gyakrabban lehet találkozni ilyen tünetekkel.

Hinkle és munkatársai úgy vélik, hogy az életképes placenta mutatója is lehet a fenti jelenség, mivel a hCG hormont a méhlepény sejtjei termelik. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem minden terhesség egyforma, és a reggeli rosszullétek hiánya nem jelenti feltétlenül azt, hogy a terhesség veszteséggel fog befejeződni.