Folsavpótlás: nagyobb, egészségesebb baba

Folsav szedése fogamzás előtt jelentősen csökkenti annak kockázatát, hogy az újszülött túl alacsony súllyal jöjjön a világra. A túl alacsony születési súly nagyobb csecsemőhalandósággal jár, és nagyobb a krónikus betegségek – cukorbetegség, elhízás, szív-érrendszeri és mentális problémák stb. – kialakulásának kockázata a gyermek későbbi életében.

Túl alacsonynak számít az újszülött súlya, ha a születési súlyok alsó 10%-ba esik. A folsavpótlás bizonyítottan csökkenti az idegcső-záródási rendellenességek, pl. a nyitott gerinc kockázatát. A pótlást fogamzás előtt érdemes elkezdeni, de ezt sajnos, sokan nem veszik komolyan.

Fontos a folsavpótlásEgy újabb angol tanulmány vegyes csoportot vizsgált, az anyák korának középértéke szüléskor 28,7 év volt, a BMI (testtömeg index) középértéke 24,7 és 42%-uk először szült. A többség (81,7%) nem dohányzott. Több, mint 108 ezer terhesség után kaptak információt a folsavpótlásról, amelyet közel 85% szedett várandóssága alatt. A pótlás megkezdésének idejét közel 40 ezer esetben jegyezték fel, ezek negyedénél már a fogamzás előtt kezdődött a folsavpótlás.

Az eredmények azt mutatják, hogy az alacsony születési súlyú csecsemők aránya a születési súlyok alsó 10%-ában 13,4% volt, sőt a csecsemők 7%-a a születési súlyok alsó 5%-ába esett. A túl alacsony születési súlyú újszülöttek aránya olyan terhességekből jött a világra, amelyek során egyáltalán nem történt folsavpótlás: 16,3%-uk az alsó 10%-ba esett, sőt 8,9% az alsó 5%-ba.

Ha összevetjük a fogamzás előtti és utáni folsavpótlást, közel másfélszer több a túl alacsony születési súlyú gyermek azok között, akik túl későn kezdték a folsav szedését. Noha mindenkinek ajánlják a folsavpótlást, kevesen fogadják meg a tanácsot, érdemes kialakítani jobb módszert a pótlás általánosabbá tételére.

További kutatásra van szükség annak tisztázására, hogy mi módon hat a folsavpótlás a születési súlyra, és mi az optimális adagolás a veszélyeztetett nőknél. A szélesebb körű folsavpótlás a terhesség előtt és az első három hónapban jelentős népegészségügyi előnnyel járna, a túl alacsony súllyal született csecsemőkkel kapcsolatos gondok csökkennének. Hatékonyabb stratégia kell, hogy az édesanyák és újszülöttjeik életén jobbíthassunk, és jelenleg nincs más elfogadott megelőzési ajánlás a születési súly növelésére.

(Angolból fordította: Korom Lajos)