A B-vitaminok segítenek teherbe esni

Azok a nők, akiknek a szervezetében megfelelő a B-vitaminok szintje, képesek teherbe esni és kihordani a magzatot akkor is, ha az utódképzésre káros hatású növényvédőszer-terhelésnek vannak kitéve – állítják a kutatók. Az elmúlt 30 évben az USA-ban a fogamzóképes korban lévő nők között 8-ról 11,8%-ra nőtt a megtermékenyülési problémákkal küzdők aránya.

A B-vitaminok segítenek teherbe esniAz American Journal of Clinical Nutrition decemberi számában megjelent tanulmány felveti, hogy a B-vitaminok védőhatásukon keresztül képesek ellensúlyozni a DDT negatív hatásait. Ugyan a DDT-t a fejlett világban betiltották, mivel azonban pusztítja a moszkitókat, a maláriával fertőzött területeken még mindig alkalmazzák. A DDT az emberi szervezet hormonális szabályozó mechanizmusait kapcsolja szét, ráadásul évtizedekig megmarad az élő szervezetben, illetve a környezetben. Korábbi vizsgálatok szerint a DDT szervezetben mért megemelkedett szintje növeli a vetélés kockázatát.

Dr. Xiaobin Wang és munkatársai Kínában tanulmányozták a DDT hatásait, ott ugyanis még mindig alkalmazzák a szert. Az utánkövetéses vizsgálatba 1996 és 1998 között olyan textilmunkás hölgyeket vontak be, akik szerettek volna teherbe esni. A tesztalanyok egy évig naponta adtak vizeletmintát, hogy a kutatók detektálhassák a terhességre jellemző hormont, a hCG-t – ezzel a módszerrel már azelőtt felismerhették a terhességet, mielőtt a hölgyek arról tudomást szerezhettek volna. A B-vitaminok szintjét a kutatók a fogamzás előtt határozták meg.

A fogamzás környéke igen sérülékeny időszak, ezért a speciális módszer azért volt szükséges, hogy el lehessen különíteni a korai abortuszokat a menstruációs vérzésektől: a 291 nőnél 385 fogamzás következett be, melyek 31 százalékában hat héten belül elment a magzat. A B-vitaminok szintje (csakúgy, mint az általános tápanyag-ellátottság) azonban védőfaktornak bizonyult.

Az elmúlt harminc évben az Egyesült Államokban a fogamzóképes korban lévő nők körében 8-ról 11,8 százalékra nőtt azok aránya, akiknek megtermékenyülési problémái voltak. Ezt a változást nem lehet csupán a társadalom elöregedésének tulajdonítani.