Fontos, mit eszik a terhesség előtt

Az ember egészségét a saját étrendjén kívül az is nagyban befolyásolhatja, hogy az édesanyja mit evett még a várandóssága előtt. Amit ugyanis a leendő kismama a fogantatás előtti hetekben fogyaszt, több későbbi betegséggel hozható összefüggésbe, az influenzától egészen a HIV-vírusig. Fontos lenne, hogy az anya a táplálékával megfelelő védelmet nyújtson.

Fontos, mit eszik a terhesség előttA Londoni Higiéniai és Trópusi Gyógyászati Iskola munkatársai Andrew Prentice professzorral az élen azt állítják, az, amit a leendő kismama a fogantatást megelőző hetekben fogyaszt, számos későbbi betegséggel hozható összefüggésbe az influenzától kezdve egészen a HIV-vírusig. A kutatók 120 nőt kísértek figyelemmel Nyugat-Afrika városokban, mivel ezeken a helyeken a száraz és az esős időszakban jelentősen különbözik az emberek étrendje.

A nők fele a száraz időszakban termékenyült meg, másik fele pedig az esős időszakban, így a szakemberek jól össze tudták vetni az eltéréseket az egyes nők vérében levő tápanyag tekintetében a terhességüket megelőző hetekben. Miután ezeket az adatokat összevetették, a gyermekeik világra jövetelét követően az ő DNS-üket is górcső alá vették, főleg az úgynevezett VTRNA2-1 gént, melyet már az újszülöttek életének első pár napjában jól lehet vizsgálni.

A gének túl aktív, és túlságosan inaktív állapotukban egyaránt problémát. tudnak okozni. A vizsgálat során kiderült, hogy ez a gén rendkívül aktív volt azokban, akik a száraz időszakban fogantak, ellenben azoknál, akik az esős időszakban, kevésbé, így utóbbiak ellenállóbbakká váltak a különféle – Afrikában igen gyakori – vírusokkal szemben. A Genome Biology című lapban közzétett kutatás szerzői úgy vélik, vizsgálataik eredményei magyarázatot adnak arra, hogy Gambiában például miért hal meg fiatalon olyan sok gyermek azok közül, akik a száraz időszakban fogantak meg.

Mivel Afrikában a vírusok a ráknál is nagyobb veszélyt jelentenek az emberekre, nagyon fontos lenne, hogy az anya a táplálékával megfelelő védelmet nyújtson ellenük, ezért minél több B2 vitamint, metionint, dimetilglicint és folsavat kellene enniük. Előbbiek elsősorban a tojásban, halban, babban, gabonafélékben, májban és a leveles zöldségekben találhatóak meg.