A vashiány és a fiatal nők vérszegénysége

A termékeny korban levő nők többsége vashiányban szenved. A jelenség oka a gyakran intenzív vérzéssel járó rendszeres menstruáció, valamint a terhesség és a szülés következtében fellépő jelentős vasveszteség. Ha ezzel párhuzamosan kevés vastartalmú ételt fogyasztanak, akkor vérszegénység alakul ki, mert a vas a vörösvérsejtek legfőbb építőköve.

A betegség kialakulásának okai

A vérszegénység leggyakoribb oka fiatal nők esetében a vérveszteség okozta vashiány. Mivel a hemoglobin felel a tüdőből származó oxigénnek a szövetek és szervek felé történő szállításáról, ha a mennyisége egy minimális szint alá csökken – ami nők esetében 120 g/l –, fel kell készülni a vérszegénység klinikai tüneteinek megjelenésére. Ezeket a tüneteket hipoxia, vagyis a szervezet elégtelen oxigénellátása okozza.

A betegség tüneteinek súlyossága az anémia mértékétől, valamint attól függ, hogy milyen gyorsan megy végbe a vérveszteség. Ez szülés után rendszerint nagyobb mértékű, ezért a vérszegénység tünetei is súlyosabbak, illetve gyorsabban törnek elő. Ha a vérveszteség, azaz a hemoglobin-veszteség és ezáltal a vasveszteség lassabb folyamat, például csak az erősebb vagy gyakoribb menstruáció okozza, akkor a tünetek eleinte nem markánsak. A szervezet ugyanis képes arra, hogy bekapcsoljon más, ún. kompenzációs mechanizmusokat (pl. bizonyos szervekben felhalmozott vértartalékok felhasználásával, a vérkeringés felgyorsításával, a szívfrekvencia fokozásával, a légzés felgyorsításával stb.), és így alkalmazkodik a kialakult helyzethez.

Tünetek

A nők által leggyakrabban érzékelt, szubjektív tünetek a következők: szapora szívverés, gyorsan jelentkező fáradtságérzet, kimerültség, a fizikai és szellemi teljesítmény csökkenése, esetleg fejfájás, rosszullét és alvászavar. Jelentkezhet továbbá gyengeség, gyakrabban fellépő betegségek, fülzúgás, tompább látás, túlzott mértékű hajhullás, ujjzsibbadás, valamint túlérzékenység a hideggel szemben. Tapasztalható még bőrsápadtság, valamint sokszor olyan emésztési problémák, mint pl. az étvágytalanság, égő érzés a nyelven, székrekedés vagy hasmenés, gyakori puffadás.

Az orvos a vizsgálat során általános sápadtságot állapít meg – főleg a szájnyálkahártyán és az ajkaknál. A körömágyakat és a tenyeret is alaposan meg kell nézni, mert itt a sápadtság mindig sokkal inkább szembetűnő. A szapora pulzus (tachikardia) és olykor hőemelkedés ugyancsak a betegség kísérőtünetei közé tartozik.

Hogyan segít az ENERGY?

A vashiány hatékony megelőzése – nem csak a vas rendszeres, nagymértékű vesztesége esetén – a teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálkozás, megfelelő mennyiségű zöldség és ún. zöld élelmiszerek, azaz étrend-kiegészítők fogyasztása. Hathatós segítséget nyújthat a zöldárpa kivonat, vagyis a BARLEY JUICE rendszeres fogyasztása.

Ez a készítmény természetes eredetű vas, ásványi anyagok, vitaminok és enzimek gazdag forrása. Mivel alapanyagának termesztése és a végtermék előállítása ökológiai módszerekkel történik, a BARLEY JUICE semmiféle hozzáadott vegyi anyagot nem tartalmaz.Vannak benne viszont további, a szervezet számára fontos tápanyagok, antioxidánsok, enzimek, aminosavak, klorofill és növényi fehérjék, amelyeket a testünk maradéktalanul fel tud használni a szövetek egészséges növekedéséhez és regenerációjához.

Jótékonyan befolyásolja a szervezet méregtelenítését, támogatja az emésztést, csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának veszélyét, felgyorsítja a sebgyógyulást, a bőr és a nyálkahártyák regenerálódását. Gátat szab a gyulladásoknak és a fertőzéseknek. Támogatja a hemoglobintermelést, ezáltal javítja a vérképet, erősíti a kondíciót, jótékonyan hat a hormonrendszerre, nyugtatja a lelket, erősíti a szellemet és csökkenti a reakcióidőt. Várandós és szoptató kismamák is használhatják.

Ajánlott adagolása: 1 kávéskanál naponta 1-3x egy pohár vízben elkeverve, ideális esetben reggelente, éhgyomorra, kb. 30 perccel étkezés előtt, vagy 2 tabletta naponta 1-3-szor bevéve. Vashiány okozta vérszegénység esetén kifejezetten javasolt a BARLEY használata. Fontos szempont, hogy odafigyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására is.

Hasonló hatásai vannak a SPIRULINA BARLEY kombinált készítménynek, amely a zöldárpa kivonat mellett édesvízi Spirulina algát (Arthrospira platensis) is tartalmaz. Ez az alga szintén páratlanul gazdag vas-, növényi fehérje-, béta-karotin-, B12-vitamin- és egyéb ásványianyag-, valamint tápanyagforrás. A SPIRULINA BARLEY felhasználása a BARLEY-éhoz hasonló, és mivel sokkal több béta-karotint tartalmaz, a bőr védelmére ugyancsak szedhető, hiszen óv az UV-sugarak okozta napégéstől.

A SPIRULINA BARLEY is arra ösztönzi a szervezetet, hogy optimális módon hasznosítsa energiakészleteit, ezért a készítmény remek segítséget nyújt fogyókúrában. Jótékonyan hat a hasnyálmirigy működésére, segít normalizálni a vér glükózszintjét, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Ajánlott adagolása: naponta 2×2 tabletta rendszerint éhgyomorra, illetve étkezés előtt kb. fél órával. Ha valakinek a BARLEY-val való kombinált forma nem felelne meg, fogyassza a SPIRULINA-t önmagában. A HAWAII SPIRULINA általános adagolása naponta 1-3×2 tabletta, vagy por formájában naponta 1-3×1 teáskanálnyi SPIRULINA, egy pohár vízben elkeverve.

Az ORGANIC BETA magas koncentrációjú céklakivonat, amely a hemoglobin szintéziséhez elengedhetetlen, nagy mennyiségű és a szervezet számára könnyen felhasználható vastartalmának köszönhetően támogatja a vérképzést. Mindemellett gazdag B- és C-vitamin-, ásványi anyag-, növényi színezék- és folsavforrás. Hathatósan támogatja az immunrendszer működését és a szervezet méregtelenítését. Adagolása: naponta 1-2×1 teáskanálnyi, egy pohár vízben elkeverve.

A vérképzés támogatására (akár vashiányból, akár más okból eredő vérszegénységről van szó) javasolt továbbá a KOROLEN gyógynövény-koncentrátum alkalmazása. Adagolása: naponta 2-3×4-6 csepp, egy pohár vízben elkeverve, kb. fél órával étkezés előtt.

Ugyancsak jótékonyan hat a vérképzésre a vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag ORGANIC GOJI.

Dr. Július Šípos

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.

(x)