A szénsavas üdítők, cukros italok káros hatásai

Valószínűleg mindenki hallotta, hogy a szénsavas üdítőitalok túlzott fogyasztása árt a vonalaknak, de azt talán nem, hogy mennyi más egészségügyi problémát is rejt a „folyékony édesség”. A kockázatok listáján a legfrissebb tétel a lányok korai serdülése. Ez azért is aggasztó, mert a korai menstruáció később növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

Gyógynövények nőknek – migrén, klimax, menstruáció

Tudta, hogy bizonyos gyógynövények kimondottan a nők barátai? Képesek gyógyítani és enyhíteni a női betegségeket, ezek a növények valódi szövetségesek. Hozzáférhetők tea vagy kapszula formában, sőt házilag is termeszthetők cserépben vagy a kertben, így mindig kéznél vannak. Segítenek migrén esetén, klimaxban, húgyúti fertőzések elkerülésében.

A vashiány és a fiatal nők vérszegénysége

A termékeny korban levő nők többsége vashiányban szenved. A jelenség oka a gyakran intenzív vérzéssel járó rendszeres menstruáció, valamint a terhesség és a szülés következtében fellépő jelentős vasveszteség. Ha ezzel párhuzamosan kevés vastartalmú ételt fogyasztanak, akkor vérszegénység alakul ki, mert a vas a vörösvérsejtek legfőbb építőköve.

Két új könyv a homeopátiáról

Tanácsadónk, dr. Sebő Zsuzsanna szerkesztésében megjelent két nagyon gyakorlatias, mindennap használható homeopátiás könyv. Az első, a Homeopátia dióhéjban a leggyakoribb panaszokon, kóros állapotokon és tüneteken vezet végig bennünket. A második kötet címe Nőkről nőknek, nőktől, ebben a nőket érintő panaszokra olvashatunk megoldásokat – tabuk nélkül.

Fáradt, vashiányos lányok

A serdülőkor a természetes hormonális változások időszaka. Ilyenkor sok kamaszlány küzd vashiánnyal, és nem véletlenül lesz fáradékony. A vashiány és az energiaszint szorosan összefügg egymással. Felmérések szerint az Egyesült Királyságban a 11-18 éves lányok fele, illetve a dolgozó nők negyede vashiányos – és valószínűleg a többi országban sincs ez másképp.

Amit (talán) nem tudunk a ciklusról

Tudjuk-e valójában, mi az a menstruáció előtti folyás vagy a pecsételés, illetve hogy miért is görcsöl a hasunk? Túl gyakran természetesnek vesszük az üzeneteket, melyeket testünk küld nekünk. A ciklus kezdete egybeesik a megtermékenyítetlen petesejt kibocsátásával, ami együtt jár a vérzéssel, és amit a méhnyálkahártya szövetének leválása okoz.

Édesköménnyel a premenstruációs tünetek ellen?

Bár nem mindenki kedveli az ízét, az édeskömény hatékony segítséget nyújthat a premenstruációs tünetek enyhítésében. Egy kutatás kimutatta, hogy azok a fiatal nők, akik a növény édesgyökér ízű magjából készült cseppeket kaptak, kevésbé érezték magukat levertnek, könnyebben végezték el a munkájukat és a barátaikkal, valamint családtagjaikkal is jobban kijöttek a kritikus időszakban. A szakemberek szerint az édeskömény segít kiegyensúlyozni azokat a női nemi hormonokat, amelyek a premenstruációs tünetekért felelősek.

Fájdalmas menstruációra gyógyító jóga!

A fogamzásképes korban lévő nők mintegy fele tapasztal fájdalmat menstruációja esetén, minden tizedik nő kifejezetten erős görcsöktől szenved. A fájdalmakkal, görcsökkel, esetleg erős vérzéssel is járó menstruációs panaszok rendkívül kellemetlenek, és néha olyan hevesek a tünetek, hogy csökkentik a nők munkavégzésének hatékonyságát, és olykor lehetetlenné is teszik a munkavégzést. Sokszor sem gyógyszer, sem orvos nem ad enyhülést. Megoldást ad azonban az ősi indiai gyógyító jóga – állítja dr. Diksha Sharma, az India Gyógyközpont orvosa.

Befolyásolja a légzőszervi tünetek súlyosságát a menstruációs ciklus

A legújabb kutatási adatok szerint a nők légzőszervi tüneteinek (zihálás, köhögés, légszomj) súlyossága szorosan összefügghet a menstruációs ciklussal. A kutatási eredmények szerint az olyan légzőszervi megbetegedések, mint az asztma kezelése sokkal sikeresebb lehetne, ha személyre szabott, a menstruációs ciklussal összhangban levő terápiát dolgoznának ki minden nőnek.

A párkapcsolatot is befolyásolhatja a menstruációs ciklus

Miután egy nő végül Mr. Stabilt választja Mr. Szexi helyett, még hosszú ideig öntudatlanul vívódhat a döntésén – derült ki a Kalifornia Egyetem (Los Angeles) legújabb kutatásából. Az ilyen nők ugyanis a ciklusuk legtermékenyebb időszakában kevésbé érezhetik vonzónak párjukat és több hibát is találhatnak bennük, mint azok, akik szexuálisan kívánatosabb férfit választottak.