A szénsavas üdítők, cukros italok káros hatásai

Valószínűleg mindenki hallotta, hogy a szénsavas üdítőitalok túlzott fogyasztása árt a vonalaknak, de azt talán nem, hogy mennyi más egészségügyi problémát is rejt a „folyékony édesség”. A kockázatok listáján a legfrissebb tétel a lányok korai serdülése. Ez azért is aggasztó, mert a korai menstruáció később növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

A Harvard egyetem új kutatása szerint azok a lányok, akik naponta másfél adagnál több cukros üdítőt ittak, körülbelül 3 hónappal korábban kezdtek el menstruálni, mint azok, akik heti 2 adagnál kevesebbet fogyasztottak. Ez az új megállapítás azonban csak egy az egészségkárosító hatások sorában. Lássuk, mi van még.

Lyukas fogtól a vesekőig

Súlynövekedés

A cukros italok fogyasztása duplán káros a derékvonalakra, mivel tele vannak a hozzáadott cukorból származó üres kalóriával, és az italokban lévő kalória nem okoz olyan teltségérzetet, mint az ételekből származó.

2. típusú cukorbetegség

Azoknál, akik túlzott mennyiségben fogyasztanak cukros italokat, akár 26%-kal is nagyobb lehet a 2. típusú cukorbetegség fellépésének kockázata, mint azoknál, akik havonta legfeljebb egy adag üdítőt isznak. A rendszeres fogyasztóknál sokkal nagyobb az elhízás veszélye, ami növeli a cukorbetegség kockázatát. Ráadásul a cukros italok koncentrált cukortartalma megugrasztja a vércukor- és inzulinszintet.

Magas vérnyomás

Kutatások kimutatták, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak cukros italokat, hajlamosabbak a magas vérnyomásra. Az italfogyasztás visszaszorítása csökkenti a vérnyomást.

Szívbetegségek

Egy, a Harvard egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy azok az emberek, akik naponta megisznak egy doboz (3,5 dl) cukros üdítőt, nagyobb valószínűséggel fognak szívrohamot kapni, mint akik egyáltalán nem isznak cukorral édesített üdítőt. A normál cukorral és magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesített italokban is megtalálható fruktóz különösen veszélyes lehet a szívre, mivel elősegíti a gyulladást, és növeli a triglicerid nevű vérzsírok szintjét.

Bizonyos rákbetegségek

A menopauza utáni állapotban lévő nőknél, akik sok üdítőt fogyasztanak, 78%-kal nagyobb eséllyel fog kialakulni méhnyakrák, mint azoknál, akik ritkán fogyasztanak szénsavas üdítőt. A napi egy doboz üdítőt elfogyasztó férfiak körében az agresszív prosztatarák kockázata akár 38%-kal is nagyobb lehet.

Vesekő

A megfelelő hidratáltság véd a vesekő ellen, a cukros üdítők viszont növelik a vesekő kockázatát. A fruktóz növeli a vizelet húgysav-, oxalát- és kalciumszintjét. Ezek azok az összetevők, melyek koncentrálódva vesekővé alakulhatnak.

Köszvény

Napi egy doboz üdítőital férfiaknál és nőknél is növeli a köszvény kialakulásának kockázatát. A köszvényt az ízületekben lerakódó húgysav okozza, és a cukros üdítők magas fruktóztartalma elősegíti a húgysav képződését.

Csontritkulás

Egyes kutatások szerint a szénsavas üdítők rendszeres fogyasztása csontritkulást okoz, és a csonttörés kockázatát is növeli. A cukros üdítők a kalciumban gazdag italok, például a tej, helyét foglalják el az étrendben, aminek a csontozat látja kárát.

Lyukas fog

Ne feledkezzünk meg a cukros italoknak a fogakra gyakorolt hatásáról sem. A szénsavas üdítők, limonádék, gyümölcsitalok és édes teák táplálják a szájban lévő baktériumokat, ami azután a fog szuvasodásához vezet. A szénsavas italokban lévő savak károsítják a fogzománcot, ami még inkább elősegíti a fogszuvasodást.

A szénsavas üdítők legegyszerűbb helyettesítője a sima vagy természetes gyümölcs ízesítésű szódavíz, mivel megvan benne a kedvelt szénsavas érzés, de nem tartalmaz cukrot és mesterséges édesítőszereket.

(Angolból fordította: H. Orsi)

Ha szeretne még olvasni a szénsavas üdítők hatásairól, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre