A szénsavas üdítők, cukros italok káros hatásai

Valószínűleg mindenki hallotta, hogy a szénsavas üdítőitalok túlzott fogyasztása árt a vonalaknak, de azt talán nem, hogy mennyi más egészségügyi problémát is rejt a „folyékony édesség”. A kockázatok listáján a legfrissebb tétel a lányok korai serdülése. Ez azért is aggasztó, mert a korai menstruáció később növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

A szénsavas üdítők hatása a szervezetre

Hiába tudjuk, hogy az egészséges életmódba nem illeszthetők bele a szénsavas, cukros üdítők, de a boltok polcain roskadásig állnak a különböző ízű és márkájú italok. A buborékos víz segítheti az emésztést, de edzés után jobb kerülni, mivel telít és puffaszt, és annak illúzióját kelti, hogy elég vizet ittunk, ez pedig enyhe kiszáradáshoz is vezethet.

Szénsavas üdítők és a szívroham

Összefüggést találtak a szívroham és a szénsavas üdítők között. A zöld tea, a fekete tea, a kávé, a kakaó, a zöldség- és a gyümölcslé, valamint a tej és az ásványvíz nem járt hasonló következménnyel. A szénsavas üdítőkről már több ízben bebizonyították, hogy növelik a metabolikus szindróma és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Már heti három szénsavas üdítő is megnöveli az emlőrák kockázatát

A québeci Laval Egyetem legújabb kutatása szerint a heti háromnál több cukrozott szénsavas üdítőitalt fogyasztó nőkre az emlőrák fokozott kockázata leselkedhet. A kutatásból az derült ki, hogy minél több cukrozott üdítőitalt fogyasztottak a vizsgált nők, annál nagyobb volt emlőjük sűrűsége, ami a daganat egyik közismert kockázati tényezője.

A szénsavas üdítő a gyereket is megbetegítheti

A tudósok már a gyerek szemén látják a károsodást, amit a szénsavas üdítők és a túl sok szénhidrát okoz. A Sydney Egyetem Westmead Millenium Kutatóintézetének munkatársai a világon elsőként mutatták ki, hogy azoknak a 12 éves gyerekek, akik egynél több üveg szénsavas üdítőt isznak egy nap, szűkebbek a szemfenéki artériáik. Ez növeli az esélyét a későbbi szívbetegségeknek és magas vérnyomásnak.

Agresszívvé tesznek a szénsavas üdítők?

Azok a tinédzserek, akik sok szénsavas üdítőt fogyasztanak, hajlamosabbak az erőszakos viselkedésre is – derült ki egy új kutatás eredményeiből. Bár a tanulmány szerzői is elismerik, hogy az üdítők nem közvetlen kiváltói az agresszív viselkedésnek, a magas cukor-és koffeintartalmuk azonban hozzájárulhat az ilyen magatartáshoz. „A szénsavas italok túlzott fogyasztása amolyan piros zászlóként jelezhetik számunkra, hogy valami baj van” – magyarázta a kutatás vezetője, Sara Solnick, a burlington-i Vermont Egyetemről.