Agresszívvé tesznek a szénsavas üdítők?

Azok a tinédzserek, akik sok szénsavas üdítőt fogyasztanak, hajlamosabbak az erőszakos viselkedésre is – derült ki egy új kutatás eredményeiből. Bár a tanulmány szerzői is elismerik, hogy az üdítők nem közvetlen kiváltói az agresszív viselkedésnek, a magas cukor-és koffeintartalmuk azonban hozzájárulhat az ilyen magatartáshoz. „A szénsavas italok túlzott fogyasztása amolyan piros zászlóként jelezhetik számunkra, hogy valami baj van” – magyarázta a kutatás vezetője, Sara Solnick, a burlington-i Vermont Egyetemről.

Agresszívvé tesznek a szénsavas üdítők?A kutatásba 1900 bostoni középiskolás diákot vontak be, akiktől megkérdezték, hogy az elmúlt héten mennyi üdítőt fogyasztottak, valamint, hogy szerintük hányszor viselkedtek agresszíven a barátaikkal, vagy a családtagjaikkal szemben és esetleg van-e valamilyen fegyverük. A tinik 43 százaléka, akik legalább 14 doboz szénsavas italt fogyasztottak, beismerték, hogy hordtak maguknál fegyvert. De akik ennél kevesebbet fogyasztottak, például csak 2-4 doboz kólát, azok is azt állították, előfordult, hogy egy-egy feszült helyzetben gondoltak arra,hogy kést vagy fegyvert használjanak.

A tudósok a vizsgálat során más befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek, mint például a családi és szociális helyzetet valamint a nevelést. Azok a diákok azonban, akik több szénsavas üdítőt ittak, megfigyelhetően nagyobb arányban dohányoztak és fogyasztottak alkoholt is.

Más szakértők ugyanakkor nem tulajdonítanak ekkora hatást a cukornak és a koffeinnek. Dr. Alan Manevitz pszichológus szerint ebből csak az következik, hogy ezek a diákok egészségtelenebbül táplálkoznak, ami azonban valóban összefüggésbe hozható a rossz neveléssel, és így mindebből agresszív viselkedés is következhet.