Cukormentes, de hizlal

Aki rendszeresen fogyaszt diétás szénsavas üdítőitalokat, annak nagyobb lesz a derékbősége. A friss kutatás szerint napi egy adag ital 7,6 cm-es gyarapodáshoz vezet. A csökkentett kalóriatartalmú italok fogyasztásától csak romlik a helyzet, az ilyen üdítők ugyanis fogyás helyett inkább hízáshoz vezetnek, megnő a derék és a has környéki zsír mennyisége.

Fokozhatják a vesekő kockázatát a cukrozott üdítőitalok és a gyümölcskoktélok

A legújabb kutatás eredményei szerint a cukrozott üdítőitalok és gyümölcslevek nagy mennyiségű fogyasztása megnövelheti a fájdalmas vesekő kialakulásának valószínűségét. Bár az átlagosnál több folyadék fogyasztása általában segít megelőzni a vesekő kialakulását, a bostoni Brigham and Women’s Kórház kutatói arra hívják fel a figyelmet, hogy a különböző italok eltérő mértékű kockázattal és előnnyel járhatnak.

Az egészséges üdítőkben is sok a cukor

Egy nemrég végzett felmérés tanúsága szerint az emberek általában lebecsülik az egészségesnek titulált italok cukortartalmát. A Glasgow Egyetem szakértői 2000 britet kértek fel, hogy saccolják meg, mennyi cukor található az egyes üdítőitalokban. Meglepő módon a legtöbben a szénsavas üdítők cukortartalmát túl-, a gyümölcslevek és ízesített ásványvizek cukortartalmát viszont alábecsülték.

A szénsavas üdítő a gyereket is megbetegítheti

A tudósok már a gyerek szemén látják a károsodást, amit a szénsavas üdítők és a túl sok szénhidrát okoz. A Sydney Egyetem Westmead Millenium Kutatóintézetének munkatársai a világon elsőként mutatták ki, hogy azoknak a 12 éves gyerekek, akik egynél több üveg szénsavas üdítőt isznak egy nap, szűkebbek a szemfenéki artériáik. Ez növeli az esélyét a későbbi szívbetegségeknek és magas vérnyomásnak.

Veszélyes almalé?

Igen, igaz. Az almalé káros lehet az egészségre, de nem a közszájon forgó arzén miatt, mely nyomokban található benne. Bár a kormány valóban módosítani akarja az arzéntartalommal kapcsolatos szabályozást, az ital inkább a derékbőségre és a fogakra jelent veszélyt. Az almalében található némi tápanyag, sok-sok kalória, és néha több cukor, mint a szénsavas üdítőkben.

Agresszívvé tesznek a szénsavas üdítők?

Azok a tinédzserek, akik sok szénsavas üdítőt fogyasztanak, hajlamosabbak az erőszakos viselkedésre is – derült ki egy új kutatás eredményeiből. Bár a tanulmány szerzői is elismerik, hogy az üdítők nem közvetlen kiváltói az agresszív viselkedésnek, a magas cukor-és koffeintartalmuk azonban hozzájárulhat az ilyen magatartáshoz. „A szénsavas italok túlzott fogyasztása amolyan piros zászlóként jelezhetik számunkra, hogy valami baj van” – magyarázta a kutatás vezetője, Sara Solnick, a burlington-i Vermont Egyetemről.

Az édes üdítőitalok fogyasztása fokozza a rákbetegség kockázatát

Svéd kutatók által végzett vizsgálatokból kiderült, hogy naponta 2-5 pohárnyi édes üdítőital elfogyasztása másfélszeresére növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázatát. Azoknál az embereknél, akik már eleve túlsúllyal küzdenek, ez a rizikó a kétszeresére nő.

Erősen veszélyezteti a csontok egészségét a kólafogyasztás

Aki túlságosan gyakran, havonta többször is iszik kólát, az elősegíti, hogy a csontjai törékenyebbé váljanak. Azoknak a nőknek, akik el akarják kerülni a csontritkulást, érdemes erősen korlátozniuk vagy elhagyniuk a kólaféleségek ivását – javasolják amerikai kutatók.

Génpiszka és allergia

„Az olyan diktatórikus ideológiák, amelyek lealacsonyítják az embert azzal, hogy tárgynak tekintik, míg az alap emberi jogokat megsértik, aggasztó eljárások megjelenését idézik elő a biotechnológia kínálta lehetőségek bizonyos használatával.” II. János Pál Pápa, Vatikán Bizonyára mindenki emlékszik a 90-es évek egyik amerikai tévésorozatára, aminek a címe McGyver volt. A géntechnológiáról mindig ennek a különleges, erőszakot nem alkalmazó ügynöknek a „kémiai” kísérletei jutnak eszembe. Ki az, aki elhiszi, hogy pl. a szájöblítőbe lefolyótisztítót öntve pontosan az a szer keletkezik, aminek a segítségével McGyver kiszabadul éppen esedékes szorult helyzetéből?