Fokozhatják a vesekő kockázatát a cukrozott üdítőitalok és a gyümölcskoktélok

A legújabb kutatás eredményei szerint a cukrozott üdítőitalok és gyümölcslevek nagy mennyiségű fogyasztása megnövelheti a fájdalmas vesekő kialakulásának valószínűségét. Bár az átlagosnál több folyadék fogyasztása általában segít megelőzni a vesekő kialakulását, a bostoni Brigham and Women’s Kórház kutatói arra hívják fel a figyelmet, hogy a különböző italok eltérő mértékű kockázattal és előnnyel járhatnak.

Fokozhatják a vesekő kockázatát a cukrozott üdítőitalok és a gyümölcskoktélokA kávé, a tea és a narancslé például a vesekő alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe. A cukrozott üdítőitalokról azonban a szakértők Dr. Gary Curhan vezetésével azt mutatták ki, hogy fokozzák a vesekő kialakulásának valószínűségét.

A Clinical Journal of the American Society of Nephrology májusi számában megjelent kutatás során 194 ezer személyt követtek nyomon több mint nyolc évig. A résztvevőket kikérdezték kórtörténetükről, életmódjukról és az általuk szedett gyógyszerekről. Négyévenként az étrendjükkel kapcsolatos adatokat is összegyűjtötték. Az eredmények alapján kiderült, hogy azok, akik naponta legalább egy adag cukrozott szénsavas üdítőitalt fogyasztottak, a vesekő 23 százalékkal magasabb kockázatának voltak kitéve, mint azok, akik hetente egynél is kevesebb adaggal fogyasztottak. Ez az összefüggés nemcsak cukrozott szénsavas üdítőitalok, hanem más cukrozott üdítőitalok, például gyümölcskoktélok fogyasztása esetén is érvényesnek bizonyult.

A szakértők azt is elmondták, hogy a korábbi kutatások alapján a cukrozott üdítőitalok más betegségekkel is összefüggésbe hozhatók. Ezek közé tartozik például a diabétesz, a szív-érrendszeri megbetegedések és az elhízás is, amelyek szintén kapcsolatban állnak a vesekő kialakulásával. A hidratálás legegészségesebb módja, és egyúttal a vesekő képződésének leghatékonyabb megelőzése éppen ezért továbbra is a víz fogyasztása.