A nyírfa áldásos hatásai

A közönséges nyírfát sok országban díszfaként ültetik. A levelek kivonata vízhajtó hatású, de a fának szinte minden része gyógyít: a kéreg, a levélrügyek és a kéregolaj. A nyírfa nedvét általában tavasszal gyűjtik be, ízületi gyulladásra, hajhullás ellen használatos. A nyír mágikus és gyógyító erejébe vetett hit elevenen élt a magyar paraszti hagyományban.

Új kezelés a vesekő megelőzésére

A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy egy természetes gyümölcskivonat képes feloldani az emberi vesekő leggyakoribb összetevőit, a kalcium-oxalát kristályokat. Az eredmény 30 éve az első valódi előrelépést jelentheti a kalcium-oxalát kövek kezelésében, és kísérletek, számítógépes kutatások és humán kutatások kombinációjából született meg.

Kőbetegségek: fájdalmas lerakódások

Mindenki hallott már vese- és epekőről – és boldog, akinek sosem volt ilyen. Vannak azonban más szerveink is, melyeket érinthet ez a betegség: a hasnyálmirigyben például a kövek különösen veszélyesek, de a gyomor-bél traktusban is lehetséges kőképződés. Sok folyadék fogyasztásával és jól megválasztott étrenddel az újabb kövek képződése megelőzhető.

Vesekő ellen igyon sok vizet!

A kis vesekő, vesehomok gyakran észrevétlenül távozik a vizelettel. A nagyobb kövek azonban fennakadhatnak a vesevezeték szűkületein, és el is zárhatják azt. A vesegörcs pedig szinte elviselhetetlen görcsös fájdalommal jár. Vesekő úgy keletkezik, hogy a vizeletben lévő oldott sók kicsapódnak, finom kristályokként lerakódnak és összetapadnak.

Vesekő, cink, muslicák

A szervezetünkben lévő cink hozzájárulhat a vesekő, a húgyúti kövesség kialakulásához. A kínzó fájdalmat okozó vesekövesség pontos okát és gyógymódját egyelőre nem ismerik, de egy újabb kutatás alapján azt állapították meg, hogy talán a cink lehet a fő ok, amitől elindulhat a kőképződés. A kutatásban tökéletes modellnek bizonyultak a muslicák…

Fokozhatják a vesekő kockázatát a cukrozott üdítőitalok és a gyümölcskoktélok

A legújabb kutatás eredményei szerint a cukrozott üdítőitalok és gyümölcslevek nagy mennyiségű fogyasztása megnövelheti a fájdalmas vesekő kialakulásának valószínűségét. Bár az átlagosnál több folyadék fogyasztása általában segít megelőzni a vesekő kialakulását, a bostoni Brigham and Women’s Kórház kutatói arra hívják fel a figyelmet, hogy a különböző italok eltérő mértékű kockázattal és előnnyel járhatnak.

Segíthet csökkenteni a vesekőre való hajlamot a testmozgás

Akinek valaha volt már veseköve, tisztában van vele, milyen fájdalmas betegség. A legújabb kutatások szerint azonban az idősebb nők már némi plusz testmozgással is sokat tehetnek azért, hogy csökkentsék a vesekő kialakulási esélyét. A Kalifornia Egyetem, a San Francisco Egészségügyi Központ, a Georgetown Egyetem, valamint a Washington Orvosi Egyetem tudósai több mint 85 000, a változókoron már átesett amerikai nő egészségi állapotát megvizsgálva rájöttek, hogy a rendszeres testmozgás akár 31 százalékkal is csökkentheti esetükben a vesekő kialakulási esélyét.

Pontosan megfelelő mennyiségű kalciummal megelőzhető a vesekő

A szakértők szerint az étrendi és nem étrendi forrásokból bevitt kalcium mennyisége jelentősen befolyásolja a vesekő kialakulásának kockázatát. Az elegendő kalciumot fogyasztó személyekben alacsonyabb a vesekőképződés valószínűsége. A vesekő a vizeletben lévő salakanyagok felhalmozódása következtében alakulnak ki, amelyek kikristályosodva nehezen választhatók ki a szervezetből.

Megnövelheti a vesekő kockázatát a jeges tea

A statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban a teljes népesség körülbelül 10 százalékát érinti az erős fájdalommal járó vesekő. Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy a jeges tea rendszeres fogyasztása megnövelheti a vesekő kialakulásának valószínűségét. A Loyola Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói a vizsgálatok során megállapították, hogy a nyári melegben nagy népszerűségnek örvendő frissítő ital, a jeges tea nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz.

A jeges tea vesekövet okozhat

Nyáron van idénye a jegestea-ivásnak. A túl kevés folyadék fogyasztása a vesekőképződés leggyakoribb oka, különösen nyáron, amikor az emberek sok vizet veszítenek a verejtékezéssel. De – figyelmeztet az urológus – a jeges tea hozzájárulhat a fájdalmas vesekő-képződéshez, mert nagy az oxalát-koncentrációja. (Az oxalát az egyik olyan vegyület, amelyből vesekövek szoktak keletkezni.)