Megnövelheti a vesekő kockázatát a jeges tea

A statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban a teljes népesség körülbelül 10 százalékát érinti az erős fájdalommal járó vesekő. Egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy a jeges tea rendszeres fogyasztása megnövelheti a vesekő kialakulásának valószínűségét. A Loyola Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói a vizsgálatok során megállapították, hogy a nyári melegben nagy népszerűségnek örvendő frissítő ital, a jeges tea nagy mennyiségű oxalátot tartalmaz.

Megnövelheti a vesekő kockázatát a jeges teaAz oxalát egy olyan vegyület, amelynek hatására ásványokból és sókból álló kis kristályok képződnek a vizeletben. Normális esetben ezek a kisméretű kristályok teljesen ártalmatlanok, azonban ha nagyobbra nőnek, könnyen elzárhatják a vékony csöveket, melyek a veséből a húgyhólyagba vezetik a vizeletet.

„A vesekő leggyakoribb fajtájára hajlamos embereknek egyáltalán nem ajánlott jeges teát inniuk. A nagy nyári melegben időnként nem probléma egy pohár hideg jeges tea, de mint mindenben, itt is a mértékletesség a kulcs” – nyilatkozta Dr. John Milner, a chicagói Loyola Egyetem orvosi karának urológus docense.

A vesekő leggyakoribb kiváltó oka a kiszáradás, de a jeges tea is jelentős mértékben növeli meg a betegség kialakulásának rizikóját. „Sokszor hangoztatják nyaranta, hogy a hőségben mennyire fontos ügyelni a hidratálásra, és sokan jó választásnak gondolják a jeges teaét, mivel viszonylag alacsony a kalóriatartalma, és ízletesebb, mint a víz, viszont azzal nem számolnak, hogy ezzel megnövelik a vesekő kockázatát” – mondta Dr. Milner.

A férfiak csaknem négyszer hajlamosabban a vesekőre, mint a nők, és ráadásul ez a rizikófaktor 40 éves kor felett ugrásszerűen megemelkedik. „A vesekő kialakulása ellen a legjobb módszer a rendszeres hidratálás, de jeges tea helyett ajánlott vizet, vagy limonádét inni, ugyanis a citrom sok citrátot tartalmaz, amely megakadályozhatja a vesekő növekedését” – tanácsolja Milner.

A tanulmány szerzői összegyűjtötték a legjobb módszereket a vesekő kialakulása ellen:

  • Kerüljük az oxalátokban gazdag ételeket, például a spenótot, a csokoládét, a rebarbarát és a dióféléket.
  • Csökkentsük a só bevitelt.
  • Együnk kevesebb húst.
  • Gondoskodjunk róla, hogy elegendő kalcium jusson a szervezetünkbe, amely lecsökkentheti az oxalátszintet a szervezetben.