A görögdinnye sokféle jótékony hatása

Itt a dinnyeszezon, mikor együnk görögdinnyét, ha nem most? A szónoki kérdésre a válasz nyilvánvaló. Bár a görögdinnye-idénynek hamar vége, ne keseredjünk el, mert a dinnyemagok is komoly gyógyerővel büszkélkedhetnek. Az alábbi írás a vesekő-képződést gátló hatást emeli ki, és konkrét receptet is ajánl a szárított dinnyemagok gyógyító célú felhasználására.

„Hálátlan feladat a betegségekről panaszkodni. Jobb, ha közzéteszem, hogyan sikerült a problémámat leküzdeni”, írja az oroszországi Togliatti városából V. J. Szelivanov. Az oroszországi natural-medicine.ru oldalon megjelent beszámolójából kiderül, hogy a férfinak egy nap komoly problémával kellett szembenéznie: egy vesekő megindult a szervezetéből. Írása így folytatódik:

„Kórházba kerültem, és akkor szokásom szerint sokáig aggódtam. Éreztem, hogy nem megy jól az életem. Idővel megszoktam az új állapotomat, sőt már annyira jól lettem, hogy nem is aggódtam miatta.

Az orvosom azonban figyelmeztetett, hogy a kőképződés oka még mindig fennáll, és változtatnom kell az életmódomon, különösen az étrendemen, hogy elkerüljem a kőképződést. Megelőzésként érdemes gyógynövényeket alkalmazni, és kúrákat kell végezni.”

Dinnye helyett porrá őrölt dinnyemag

„A dinnyeszezon elmúltával nem dinnyével, hanem csak dinnyemaggal lehetett kúrálni a betegséget” folytatódik a beszámoló. „Íme a receptem: a szárított magokat porrá kell őrölni, 1:10 arányban forrázzuk le tejjel, majd hagyjuk állni 8-10 óra hosszat. Reggel éhgyomorra igyunk belőle fél pohárral, majd a nap folyamán 4-5 alkalommal mindig 1/4 csészényit kell fogyasztani belőle. A kúra időtartama másfél hónap.

A kezelés egyszerű és hatékony. Ha 2-3 éven keresztül több kúrát ismételünk, a vesék szinte teljesen megtisztulnak. Ha pedig megfelelő étrendet követünk, vagy legalábbis kiiktatunk minden olyasmit, ami a vesére káros, akkor a vesekőképződés megelőzésében reménykedhetünk.”

Igazi szuperélelmiszernek tekinthetjük

A szerkesztő kiegészítése:
A görögdinnye különben afféle szuperélelmiszernek tekinthető. Sok benne a C-vitamin, a kalcium, a magnézium és a kálium, ezenkívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot. Rosttartalma ugyancsak jelentős, emiatt az egész szervezetből segít kitakarítani a salak- és méreganyagokat.

Elsősorban magas káliumtartalmának köszönhetően a görögdinnye mintegy „átmossa” a veséket, serkenti a vizeletürítést, ezzel a vérnyomást is mérsékeli. A benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és gátolják a vérrögök kialakulását.

Még két különleges hatásra hívjuk fel a figyelmet. A görögdinnyében található likopin óvja a látásunkat, és egyes kutatások szerint daganatképződést gátló hatása is van, főleg a prosztata-, a mell-, a tüdő- és a vastagbélrák esetében.

A másik érdekes tény, hogy a görögdinnyében az arginin nevű aminosav is megtalálható. Ez segíthet a potenciazavar leküzdésében, és mindkét nemnél serkenti a nemi vágyat.

(Oroszból fordította: Péter János)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Együnk sok görögdinnyét, frissít, gyógyít