Vesekő ellen igyon sok vizet!

A kis vesekő, vesehomok gyakran észrevétlenül távozik a vizelettel. A nagyobb kövek azonban fennakadhatnak a vesevezeték szűkületein, és el is zárhatják azt. A vesegörcs pedig szinte elviselhetetlen görcsös fájdalommal jár. Vesekő úgy keletkezik, hogy a vizeletben lévő oldott sók kicsapódnak, finom kristályokként lerakódnak és összetapadnak.

A férfiak gyakrabban érintettek, a hajlam lehet örökletes. Keletkezésének kedvez a kóros vizeletáramlás, a vese és a húgyutak gyulladása, valamint bizonyos anyagcsere-zavarok. A gyors fogyás, gyógyszerek és magas purin vagy oxalát tartalmú élelmiszerek (belsőségek, spenót, gomba) is növelik a vesekő kialakulásának kockázatát, különösen akkor, ha az érintettek keveset isznak, vagy erősen izzadnak.

Vesénk érzékeny szerkezetA tünetek gyakran észrevétlenek

Nem mindenki érzi, ha húgyúti kövei képződnek. Kezdetben ezek többnyire oly kicsik, hogy vizeléskor észrevétlenül távoznak. Nem ritkán más irányú ultrahangos vizsgálat során veszi észre az orvos. Egyes krónikus kőbetegségben érintettek visszatérő tompa, vagy kétoldali húzó fájdalomról panaszkodnak.

Az akut tünetek általában akkor jelentkeznek, amikor egy kő beszorul a húgyutakba. A görcsszerű fájdalom a vesetájékon azért keletkezik, mert a vesevezeték váltakozó összehúzódással és ellazulással próbálja meg a követ továbbítani. E görcsös fájldalom kisugárzik oldalra, az alhasra és az ágyéki régióra, gyakran hányinger és hányás is kísérheti.

A betegek gyakran nyugtalanok, és folyamatosan mozgolódnak. Ha a kő teljesen elzárja a vesevezetéket, a vizelet visszamarad a vesében, ami gyulladást, esetleg fertőzést és életveszélyes vérmérgezést okozhat. Ilyen esetben a vesekő okozta görcsöt láz, és hidegrázás kísérheti.

Ha a vesekövek nem is okoznak panaszokat, meglétük komplikációkhoz, pl. vesegyulladáshoz vagy veseelégtelenséghez vezethet, ezért kísérlik meg megakadályozni a további képződést. A magas folyadékbevitel és a fizikai aktivitás mellett a speciális diéta is hasznos. Az érintettek kétharmadánál a vesekövek spontán ürülnek.

Megelőzés

A vesekő újraképződésének veszélye viszonylag nagy, de a kockázata megelőző intézkedésekkel jelentősen csökkenthető. Ezek közé tartozik az elegendő víz ivása (naponta 2-3 liter), fehérje- és sószegény, magas rosttartalmú étrend sok gyümölccsel és zöldséggel, normál testsúly elérése és ennek megtartása (radikális fogyókúra nélkül), valamint elegendő testmozgás.

Hogy valaki eleget ivott-e, megállapítható a vizelet színéből: ha híg és nagyon világos, majdnem vízszínű, a megivott vízmennyiség elegendő – ekkor gyakorlatilag nem képződhet vesekő. Tegyen jól látható helyre 1-2 palack ásványvizet, így a hétköznapi stresszben sem felejti el a folyadékbevitelt és megelőzheti a vesekövet.

(Németből fordította: Koncz László)