Vesekő, cink, muslicák

A szervezetünkben lévő cink hozzájárulhat a vesekő, a húgyúti kövesség kialakulásához. A kínzó fájdalmat okozó vesekövesség pontos okát és gyógymódját egyelőre nem ismerik, de egy újabb kutatás alapján azt állapították meg, hogy talán a cink lehet a fő ok, amitől elindulhat a kőképződés. A kutatásban tökéletes modellnek bizonyultak a muslicák…

A Kaliforniai Egyetem tanulmánya alapján új perspektíva nyílt a vesekő és a hozzá kapcsolódó betegségek megelőzésében, illetve kezelésében. A vesekő előfordulása az Egyesült Államokban az utóbbi három évtizedben nőtt, statisztikák szerint a férfiak 19%-a szenved élete során vesekőtől, a nőknek 9%-a.

A kicsi is nagy fájdalmat okozA vesekő kemény, kristályos anyagból áll, gyakran kalcium-oxalát alkotja, amely a vizeletben kicsapódik. Habár a kövek általában kicsik, ha elmozdulnak, rettenetes fájdalmat okoznak, és ez a fő oka, amiért közel félmillió ember a sürgősségin köt ki évente – mondta Thomas Chi, a kutatócsoport vezetője.

A muslicában az emberéhez hasonló kő alakulhat ki, és ez tökéletes modellnek bizonyult, hogy feltárják az emberi szervezetben a vesekő kialakulásának kockázati tényezőit. Az eredmények azt mutatják, hogy a cink fontos szerepet játszik a húgyúti kövek kialakulásához vezető folyamatokban – mondta Chi.

Az eredményekből kiderült, hogy a vizeletben lévő oxalát szintje, amely ismert kockázati tényező a vesekő kialakulásában, jól követhető a cinkbevitellel. Ahogyan a bevitt cink szintje csökkent, a vizelet oxalát tartalma is jelentősen csökkent.

A vesekő kialakulásnak lehetséges okai közé sorolják, ha valaki túl kevés vizet fogyaszt, ha túl sokat, vagy túl keveset mozog, de az elhízás és az ételek túl nagy só-, vagy cukortartalma is veszélyeztető tényező lehet. Az örökletes tényezők miatt családi halmozódás elfordulhat, veseköves szülők esetén nagyobb az esélye a gyermeknek a kőképződésre.

Akiknek már volt vesekövük, 50% esélyük van arra, hogy az elkövetkezendő 5 évben egy másik kő alakuljon ki bennük. „Elképesztő, hogy 25 éve nem találtunk gyógymódot a vesekő kezelésére, illetve megelőzésére, és még olyan gyógyszereink sincsenek, amelyek valóban hatásosak lennének” – mondta Chi.

(Angolból fordította: F. P.)