Cink, a létfontosságú nyomelem

A cink nélkülözhetetlen az egészségünk számára. Szerepet játszik a sejtek működéséhez szükséges kb. 300 enzim működésében és 50 enzimben megtalálható. A cink fontos a bőr növekedéséhez, az inzulin tárolásához és a fehérjeszintézishez, a spermatermeléshez és az immunrendszer működéséhez. Testünk védelmi funkciója függ annak cinkegyensúlytól.

Gyorsabban gyógyulunk a cink-acetáttól

Kísérletek mutatták, hogy a cink-acetát háromszorosára gyorsítja a megfázásból való felépülés folyamatát. Azoknak, akik használták, az ötödik napon már a 70 százaléka jól volt, míg a többieknek csupán 27 százalékáról volt elmondható ugyanez. A cink előnye még a gyulladásgátló hatása is, ezért lehet jelentős hatással számos gyakori, krónikus betegségben.

Pulykahús: hangulatjavító, szemvédő

A pulykahús a nemzetközi konyha egyik kedvelt alapanyaga, de nálunk talán mégis méltatlanul háttérbe szorul. Méltatlanul, hiszen rengeteg jó tulajdonsága van. Amellett, hogy kiadós, gazdaságos, zsírszegény is, fehérjében és niacinban gazdag, sőt hangulatjavító triptofán is van benne. Nézzük csak, miért érdemes ezt a szárnyast választani sütéshez, főzéshez.

A cink nem csodaszer, de…

A cink fontos nyomelem, mintegy 300 enzim működésében vesz részt. Elengedhetetlen a növekedéshez, az inzulin tárolásához és a fehérjeszintézishez, a spermatermeléshez, a bőr és az immunrendszer számára. Esszenciális nyomelemként tehát fontos szerepet játszik a testünkben zajló folyamatokban, a szervezet védekezési mechanizmusa cinkháztartásunk függvénye.

Vesekő, cink, muslicák

A szervezetünkben lévő cink hozzájárulhat a vesekő, a húgyúti kövesség kialakulásához. A kínzó fájdalmat okozó vesekövesség pontos okát és gyógymódját egyelőre nem ismerik, de egy újabb kutatás alapján azt állapították meg, hogy talán a cink lehet a fő ok, amitől elindulhat a kőképződés. A kutatásban tökéletes modellnek bizonyultak a muslicák…

Házi gyógymódok hajhullás ellen

A hajhullás, kopaszodás férfiak és nők életét keseríti meg. Íme, néhány házi gyógymód a dús hajkoronáért. Mielőtt kipróbálnánk a cikkben található összes praktikát, nem árt tudni, hogy bizony a hajhullásnak számtalan oka lehet. Ha valóban úgy látjuk, hogy a hajunk a kelleténél jobban hullik, nem árt elmennünk egy általános vérvételre, hogy kizárhassuk a vitaminhiányt és a gyulladást a szervezetünkben.