Gyorsabban gyógyulunk a cink-acetáttól

Kísérletek mutatták, hogy a cink-acetát háromszorosára gyorsítja a megfázásból való felépülés folyamatát. Azoknak, akik használták, az ötödik napon már a 70 százaléka jól volt, míg a többieknek csupán 27 százalékáról volt elmondható ugyanez. A cink előnye még a gyulladásgátló hatása is, ezért lehet jelentős hatással számos gyakori, krónikus betegségben.

A cink létfontosságú nyomelem, főként állati eredetű élelmiszerekben van jelen, de gabonák is tartalmazzák.

A cink valójában minden szövetünkben jelen van, és az egészséges sejtosztódáshoz is szükséges. A szervezetben javítja a szabad gyökök okozta károkat és lassítja az öregedési folyamatot, hatással van a hormonális egyensúlyra is, ezért a cinkhiány fokozhatja a meddőség vagy a cukorbetegség kockázatát.

Több klinikai kísérletet is végeztek, melyek során az alanyok napi 80-92 mg cinket tartalmazó tablettát kaptak, ami az ajánlott mennyiségnél kicsivel több, ám a vizsgálatok során semmilyen komoly panasz nem jelentkezett emiatt senkinél. Ugyanakkor a szakemberek azt tapasztalták, hogy jóval hamarabb estek túl egy közönséges megfázáson azok, akik szedték ezt a készítményt, mint azok, akik nem.

A kutatást vezető dr. Harri Hemilä, a Helsinki Egyetem munkatársa még további vizsgálatokra készül a cink hatásaival kapcsolatban, de a megfázásban szenvedőket már most bátorítja arra, hogy próbálják ki a kúrájuk során a cink-acetát pótlást, melynek mennyisége ne haladja meg a napi 100 mg-ot.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Cink, a létfontosságú nyomelem