Gyorsabban gyógyulunk a cink-acetáttól

Kísérletek mutatták, hogy a cink-acetát háromszorosára gyorsítja a megfázásból való felépülés folyamatát. Azoknak, akik használták, az ötödik napon már a 70 százaléka jól volt, míg a többieknek csupán 27 százalékáról volt elmondható ugyanez. A cink előnye még a gyulladásgátló hatása is, ezért lehet jelentős hatással számos gyakori, krónikus betegségben.

A stressz megnehezíti a teherbe esést

Szakemberek szerint a stressz duplájára növeli a nők esélyét a meddőségre, de már napi 20 perc séta is visszájára fordíthatja a dolgot. A stressz-hormon szintje és a teherbe esés közötti összefüggést még 2010-ben mutatták ki a tudósok, de a mostani vizsgálat az első, amely azt mondja ki, hogy az érzelmi és mentális feszültség egyaránt meddőséget okozhat.

Új meddőségi teszt férfiak számára

Angliában már kapható egy házilag elvégezhető meddőségi teszt, melynek segítségével megállapítható a férfiak spermaszáma. Sokak szerint nagyon hasznos ez az új lehetőség, hiszen számtalan esetben valóban a férfi az oka annak, ha egy párnak nem születik gyermeke, ám őket sokkal nehezebb rávenni arra, hogy kivizsgáltassák magukat, mint a nőket.

Túlsúlyos tinédzserek, meddő felnőttek

Hazánkban az utóbbi években drasztikusan nőtt a túlsúlyos gyerekek, tinédzserek száma. A plusz kilók nem csak jelentős lelki terhet jelentenek a gyermekeknek, de a korábban csak felnőtt, vagy még idősebb korban jellemző, mára szintén népbetegségnek számító elváltozások – szív-és érrendszeri betegségek, 2-es típusú diabétesz is – egyre gyakrabban jelentkeznek a fiatalabb korosztály körében. Normál alkatú társaikkal szemben a súlyfelesleggel küzdő tinédzser fiúk szervezetében 50 százalékkal kevesebb tesztoszteron hormon termelődik. A folyamat a későbbi években súlyos következményekkel járhat: impotenciát, meddőséget okozhat.

Egy hiányzó fehérje pótlásával kezelhetővé válhat a férfi meddőség

A legújabb vizsgálatok szerint a férfi meddőség bizonyos esetekben kezelhetővé válhat egy hiányzó fehérje pótlásával. A spermiumok a PLC-zéta (PLCz) néven ismert fehérjét a megtermékenyítés során adják át a petesejtnek, a fehérje ugyanis elengedhetetlenül szükséges az embrió fejlődéséhez. Laboratóriumi kísérletek során brit tudósoknak sikerült emberi PLCz-t létrehozniuk. Rájöttek, hogy a PLCz-hiányos spermiumok esetében a fehérje pótlása segítheti a fogantatást.

Rontja a teherbe esés esélyeit a progeszteron a PCO-szindrómás betegeknél

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) kutatásai szerint a policisztás petefészek szindróma (PCOS) meddőségi kezelése során adott progeszteron valójában csökkenti a teherbe esés és gyermekszülés esélyeit. A PCOS-ban szenvedő betegek petefészke és mellékveséje túlságosan sok androgén hormont termel, ami a menstruációs ciklus rendszertelensége miatt rendkívüli módon megnehezíti a gyerekvállalást.

A meddőség és a pajzsmirigybetegségek gyógyításának természetes módja

A hagyományos orvoslás mellett érvelők rendszerint kétkedve fogadják az egyes gyógynövények hatékonyságát igazoló eredményeket. A természet ajándékainak felhasználása azonban korántsem a mai kor vívmánya, egyes gyógynövényeket már az ókori görögök is sikerrel alkalmaztak, például a hormonális problémák kezelésében.

Antioxidánsok a meddőség hátterében?

Amennyiben másfél-két évnyi rendszeres, védekezés nélküli házasélet mellett nem jön létre terhesség, indokolt a pár meddőségi kivizsgálása. A kivizsgálás lépéseiről és egy új, izgalmas kutatási irányzatról beszélt dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyász szakorvosa.

Veszélyes hulladékká válhat a gyógyszer − vissza vele a patikába!

Magyarországon a lakosság a múlt évek kampányai hatására a keletkező gyógyszerhulladék 25-30 százalékát már a gyűjtőkonténerekbe dobja. Ez csaknem 3000 helyszínen lehetséges. Ám az évi 600 tonna hulladéknak csaknem háromnegyede még mindig a kommunális szemétben köt ki.

A gyermek utáni vágy és a lelki terhek

A mesterséges megtermékenyítés tudománya ma már sokra képes. Ám a gyermek utáni beteljesületlen vágy kölcsönhatásban van a pszichével, és a mesterséges megtermékenyítés procedúrája sok pár számára nagy belső megpróbáltatást is jelenthet. Nézzük meg a dolgok hátterét.