Rontja a teherbe esés esélyeit a progeszteron a PCO-szindrómás betegeknél

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) kutatásai szerint a policisztás petefészek szindróma (PCOS) meddőségi kezelése során adott progeszteron valójában csökkenti a teherbe esés és gyermekszülés esélyeit. A PCOS-ban szenvedő betegek petefészke és mellékveséje túlságosan sok androgén hormont termel, ami a menstruációs ciklus rendszertelensége miatt rendkívüli módon megnehezíti a gyerekvállalást.

Rontja a teherbe esés esélyeit a progeszteron a PCO-szindrómás betegeknélA meddőségi kezelések során az orvosok gyógyszerek segítségével érik el az ovulációt, azaz a petesejt érését. A tüszőrepedés előtt általában egy adag progeszteront is be szoktak adni a betegeknek, ami megerősíti a méhnyálkahártyát, enélkül ugyanis az leválhat és vérzés léphet fel. A kezelés lényege, hogy a havi menstruációs ciklus elején fellépő vérzést képesek legyenek létrehozni az orvosok.

A kutatási eredmények szerint a progeszteronterápia nélkül kezelt betegek négyszer nagyobb eséllyel estek teherbe, mint azok, akik megkapták a progeszteront is. A kutatás végére a progeszteron nélkül kezelt betegek 20 százalékának sikerült teherbe esnie, szemben a progeszteront kapott páciensek 5 százalékával.

„Eredményeink szerint az ovuláció előtti progeszteron kezelés nem hogy segítené, de gátolja a PCOS-ben szenvedő nők teherbe esését” – nyilatkozta Dr. Esther Eisenberg, az Eunice Kennedy Shriver Országos Gyermekegészségügyi és Humán Fejlődési Intézet (NICHD) munkatársa, a kutatás vezetője.

A tudósok egy 2007-es kutatás adatait használták fel, amely során két meddőségi kezelés hatékonyságát hasonlították össze PCOS-ban szenvedő betegek esetében. A vizsgált szerek a peteérést kiváltó klomifen és a diabétesz kezelésében használt metformin voltak, mivel a PCOS-s betegeknél gyakran inzulinrezisztencia is jelentkezik, ami gátolhatja a peteérést.

A 2007-es kutatás során azonban nem sikerült a metformin hatékonyságát bizonyítani, a csak ezt szedő nők termékenysége ugyanis nem nőtt jelentősen. A mostani analízis az ovulációt kiváltó szer és a progeszteron együttes és külön-külön alkalmazásának hatásait vizsgálta. A vizsgálati adatok szerint azoknak a nőknek, akiknek volt spontán menstruációs ciklusuk, a következő hónapban 72 százalékos eséllyel volt peteérésük is, közülük 5 százaléknak sikerült teherbe esni. Ugyanakkor a legtöbb meddőségi kezelésen átesett nőnél nem sikerült peteérést elérni. A peteérést kiváltó szeren kívül progeszteronnal is kezelt nők esetében csak 30 százaléknál sikerült peteérést elérni és közülük is csak 7 százalék esett teherbe. Progeszteron nélkül 27 százalékos arányban sikerült peteérést indukálni, de ezeknél a nőknél a teherbe esés aránya 28 százalék volt.

A kutatás részletes leírása az Obstetrics and Gynecology című szaklap online kiadásában olvasható.