Egy hiányzó fehérje pótlásával kezelhetővé válhat a férfi meddőség

A legújabb vizsgálatok szerint a férfi meddőség bizonyos esetekben kezelhetővé válhat egy hiányzó fehérje pótlásával. A spermiumok a PLC-zéta (PLCz) néven ismert fehérjét a megtermékenyítés során adják át a petesejtnek, a fehérje ugyanis elengedhetetlenül szükséges az embrió fejlődéséhez. Laboratóriumi kísérletek során brit tudósoknak sikerült emberi PLCz-t létrehozniuk. Rájöttek, hogy a PLCz-hiányos spermiumok esetében a fehérje pótlása segítheti a fogantatást.

Egy hiányzó fehérje pótlásával kezelhetővé válhat a férfi meddőségA kutatási eredmények szerint a sikeres fogantatás esélyeit nagyban növelheti a fehérje pótlása. „Bizonyos esetekben a férfiak azért válnak meddővé, mert spermájuk nem képes aktiválni a petesejteket. A sperma egyesül a petesejttel, de nem történik fogantatás. Ezekben a spermiumokban nem működik megfelelően a PLCz, ami elengedhetetlen a terhességhez” – nyilatkozta Tony Lai, a Cardiff Egyetem Molekuláris és Kísérleti Gyógyászati Intézetének munkatársa. „Amikor egy megtermékenyítetlen petesejtet emberi PLCz-vel kezelünk, pontosan úgy viselkedik, mint megtermékenyítés közben. Az embrió eléri a blasztociszta fejlődési fázist, ami mindenképpen szükséges a sikeres teherbe eséshez.”

A tudósok csak laboratóriumi körülmények között tudták elvégezni a kísérleteket. Elmondásuk szerint a módszer klinikai környezetben nem reprodukálható. Ezzel együtt Lai és kollegái remélik, hogy a kutatási eredmények hozzásegíthetik őket egy új meddőségi kezelés kifejlesztéséhez férfiak számára. „A jövőben olyan emberi PLCz fehérjét hozhatunk majd létre, ami teljesen természetes úton képes aktiválni a petesejteket” – mondta Lai professzor. „Az in vitro megtermékenyítéssel próbálkozó pároknak ez a módszer jelentheti a siker kulcsát.”

A kutatás részletes leírása a Fertility and Sterility című orvosi szaklap szeptemberi számában olvasható.