Túlsúlyos tinédzserek, meddő felnőttek

Hazánkban az utóbbi években drasztikusan nőtt a túlsúlyos gyerekek, tinédzserek száma. A plusz kilók nem csak jelentős lelki terhet jelentenek a gyermekeknek, de a korábban csak felnőtt, vagy még idősebb korban jellemző, mára szintén népbetegségnek számító elváltozások – szív-és érrendszeri betegségek, 2-es típusú diabétesz is – egyre gyakrabban jelentkeznek a fiatalabb korosztály körében. Normál alkatú társaikkal szemben a súlyfelesleggel küzdő tinédzser fiúk szervezetében 50 százalékkal kevesebb tesztoszteron hormon termelődik. A folyamat a későbbi években súlyos következményekkel járhat: impotenciát, meddőséget okozhat.

A Clinical Endocrinology folyóiratban közölt vizsgálat a túlsúly egy másik, kevéssé ismert következményére, a férfi meddőségre is felhívja a figyelmet. A tesztoszteron a legfontosabb férfi hormon, amely részt vesz a férfiak erőteljes fizikumának kialakulásában.Kövér gyerek - meddő felnőtt?

A másodlagos nemi jellegek, izomerő, csontozat fejlődése mellett ez a hormon felelős a spermiumok termelődéséért is – magyarázza dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletet követő endokrinológusa. A kutatás adataiból kiderül, hogy a 14 és 20 év közötti túlsúlyos fiatalok esetében a tesztoszteron mértéke 50 százalékkal kevesebb, mint vékonyabb társaiknál. Ha nem teszünk ellene, a folyamat egyenes következménye lehet a felnőtt korban jelentkező meddőség.

Tudatos életmód már gyermekkorban is

A tinédzserek körében jelentkező túlsúly gyökerei rendszerint a gyermekkorra vezethetők vissza, illetve az esetek többségében tükröt mutatnak a szűkebb környezet, a család életviteléről. Természetesen a középiskolás, vagy nagyobb gyerekek már önállóan döntenek táplálkozási szokásaikról, de rendkívül fontosnak, hogy az egészséges életmód alapjait már gyermekkorban lefektessük.

Soha nem késő azonban változtatni. A túlsúly és a meddőség közti kapcsolat nők esetében is fennáll, és az elmúlt évekből jó pár kutatás igazolta már, hogy az életmódváltás esetükben sokszor önmagában is jelentősen megnöveli a teherbe esés esélyét. A vizsgálatot végző orvosok következő kutatásaikban arra keresik a választ, hogy férfiak esetében is igaz-e ez az összefüggés, tehát az életmódbeli változtatásokkal helyreállítható-e a tesztoszteron szintjének mértéke.

(Endokrinkozpont)