Új meddőségi teszt férfiak számára

Angliában már kapható egy házilag elvégezhető meddőségi teszt, melynek segítségével megállapítható a férfiak spermaszáma. Sokak szerint nagyon hasznos ez az új lehetőség, hiszen számtalan esetben valóban a férfi az oka annak, ha egy párnak nem születik gyermeke, ám őket sokkal nehezebb rávenni arra, hogy kivizsgáltassák magukat, mint a nőket.

Vannak azonban, akik úgy vélik, ez az eszköz súrlódásokat is okozhat egy pár életében, hiszen az erősebbik nem képviselő könnyen úgy érezhetik, hogy férfiasságukban bántja meg őket párjuk, ha megpróbálja őket rávenni egy otthoni tesztre.

Ray Lopez, a SpermCheck vállalat vezérigazgatója nagyon fontos előrelépésnek tartja ennek az eszköznek a kifejlesztését, mivel a meddő párok esetében 40-60 százalékban a férfiaknál áll fenn valamilyen probléma. A SpermCheck használata során az ondót egy speciális oldattal kell összekeverni, majd az így létrejött folyadékból hat cseppet kell az eszközre csepegtetni, amely az érett spermiumokban található fehérje kimutatására képes. Ha a mintában milliliterenként több mint 20 millió spermium található – amennyi az Egészségügyi Világszervezet álláspontja szerint a termékenységhez szükséges -, a teszten két piros csík lesz látható, ha azonban a spermaszám ennél alacsonyabb, csupán egy csík jelenik meg. Utóbbi esetben érdemes felkeresni egy szakembert, mert az alacsony spermaszám önmagában még nem feltétlenül gátja a gyereknemzésnek, de segíthet a további okok feltárásában.

Noha a fenti eszköz 98 százalékos pontossággal működik, Alison Campbell, Anglia egyik legnagyobb meddőségi klinikájának vezetője nem teljesen elégedett a módszerrel, véleménye szerint ugyanis ezzel az eszközzel az nem állapítható meg, hogy vajon a spermák egészségesek-e, ráadásul a negatív eredmény esetén azt sem mutatja ki, mennyivel kevesebb a spermaszám a kívánatos 20 milliónál. Egy teljes spermiumelemzés sokkal pontosabb eredményt tud adni arra nézve is, hogy a spermák megfelelően mozgékonyak-e, és alakjuk is alkalmas-e arra, hogy a petesejtet megtermékenyítsék.

Silva Neyes londoni szexuálpszichológus bár hasznos eszköznek tartja a SpermCheck-et, arra figyelmeztet, hogy könnyen konfliktusokat okozhat, ha egy nő megpróbálja párját rávenni annak használatára. Ha egy férfiről kiderül, hogy bármi gond van vele szexuális téren, akár csak annyi, hogy alacsony a spermaszáma, könnyen agresszívvé válhat, és agresszióját gyakran épp egy olyan személyen éli ki, aki közel áll hozzá.

A szakemberek azt ajánlják, a spermaszám növelése érdekében érdemes megfelelő étrendet fogyasztani, eleget mozogni, kerülni a szaunát, a forró fürdőket, a szoros alsónemű helyett pedig kényelmes boxert hordani.