A cink nem csodaszer, de…

A cink fontos nyomelem, mintegy 300 enzim működésében vesz részt. Elengedhetetlen a növekedéshez, az inzulin tárolásához és a fehérjeszintézishez, a spermatermeléshez, a bőr és az immunrendszer számára. Esszenciális nyomelemként tehát fontos szerepet játszik a testünkben zajló folyamatokban, a szervezet védekezési mechanizmusa cinkháztartásunk függvénye.

A cinkellátás különösen a növekedési periódusban fontos, vagyis gyermek- és ifjúkorban – a cinkhiány növekedési és fejlődési rendellenességeket okozhat. Cink szükséges a sejtosztódáshoz, a bőr és a kötőszövetek számára és a sérülés, vagy műtét utáni sebgyógyuláshoz.

A haj is megháláljaA kellően magas cinkbevitel erősíti az immunrendszert, vírusellenes hatású, és javítja a nyálkahártya szerkezetét, megnehezítve a vírusok behatolását. Megvan az a képessége, hogy lerövidíti a megfázás időtartamát.

A cink gyulladásgátló tulajdonsága érvényesül például gyomorhurut, Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás és lisztérzékenység esetén. A cinkbevitel pozitívan befolyásolja a májzsugorodást és a cukorbetegséget, hiszen mindkét esetnél gyakran fordul elő cinkhiány. A cink természetesen nem csodaszer, de javítja a terápia sikerét.

Cinkhiány

A szervezetben található kevés cinknek számos következménye lehet:

  • hajhullás, repedezett és száraz bőr, bőrgyulladások, törékeny haj és köröm, hosszabb sebgyógyulás
  • gyerekeknél növekedészavarok
  • étvágytalanság
  • farkasvakság
  • impotencia
  • az immunrendszer gyengülése
  • korlátozott teljesítőképesség

Cinkhiány keletkezhet, ha megnő a szervezet szükséglete (várandós és szoptató nők), fokozott veszteségnél (sportolók cinket veszítenek a verejtékkel), vagy a csökkent bevitel következtében. Az idős emberek nem jutnak elegendő cinkhez a táplálékkal, mivel általában étvágytalanságban szenvednek, és fogproblémáik miatt nem kiegyensúlyozottan táplálkoznak.

A vegetáriánusok is veszélyeztetettek, mert a növényi táplálékokkal sok fitinsavat is felvesznek. Ez a cinkkel oldhatatlan vegyületet képez, és a szervezet így már nem tudja hasznosítani.

Mikor mennyit?

A cinket naponta kell bevinni az étellel, mert a szervezet nem tudja tárolni. Az ajánlott mennyiség kb. 15 mg, szoptató és terhes nők számára 25 mg. Nagyobb testi igénybevétel és stressz esetén szükséges emelni a napi bevitelt, sportolóknak, időseknek, cukorbetegeknek, ösztrogén-kiegészítőket szedő nőknek és rendszeresen alkoholt fogyasztóknak ügyelniük kell a megfelelő cinkbevitelre.

A cinkben leggazdagabb élelmiszer az osztriga. Ezt követi a marha, hal és tengeri ételek, tejtermékek (főleg sajt), a tojás és a teljes kiőrlésű termékek. A cink állati eredetű élelmiszerekből jobban hasznosítható.

Mivel igen, mivel ne

A cink felszívódását a vékonybélben csökkenti a fitinsav (növényi élelmiszerek), tanninok (teában és kávéban) és a magas vas-, kalcium-, réz- vagy kadmiumbevitel. A fehérje (például a hisztidin aminosavak és cisztein), vagy a citromsav egyidejű felvétele ezzel szemben növeli a felszívódását.

A cink változatos és egészséges védő metabolikus hatásait hasznosan kiegészíti és támogatja a C-vitamin, és növeli a cink hatékonyságát.

(Németből fordította: Koncz László)