Hirdetés

 

Hirdetés

 

Pulykahús: hangulatjavító, szemvédő

A pulykahús a nemzetközi konyha egyik kedvelt alapanyaga, de nálunk talán mégis méltatlanul háttérbe szorul. Méltatlanul, hiszen rengeteg jó tulajdonsága van. Amellett, hogy kiadós, gazdaságos, zsírszegény is, fehérjében és niacinban gazdag, sőt hangulatjavító triptofán is van benne. Nézzük csak, miért érdemes ezt a szárnyast választani sütéshez, főzéshez.

Szemrevaló szárnyas. A pulyka magas cinktartalmának köszönhetően a top 10-ben szerepel a szemvédő ételek listáján. Ráadásul a húsban található niacin (B3-vitamin) segít a szürkehályog megelőzésében. A pulyka tehát ízletesen tesz éleslátóvá!

Csupa finom fehér hús

A legsoványabb hús. Egy pulyka kétharmad részben fehér húsból áll, ezért egészségesebb, viszont tömörebb és ízletesebb, mint például a csirkehús. Ráadásul a „nagyüzemi" csirkével ellentétben legalább 6 hónap, mire felnő, így van ideje természetesen fejlődni, és magába gyűjteni a tápanyagokat. A pulyka melle a legsoványabb húsok közé sorolható, így zöldséggel, gyümölccsel kombinálva remekül beilleszthető a kiegyensúlyozott, egészséges étrendbe. Zsírtartalma nem éri el az egy százalékot.

Szántóföldtől az asztalig. Létezik garantáltan minőségi pulykahús, így akiknek az is fontos, hogy tudják, honnan jön a húskészítmény és mit tartalmaz, azok is biztosra mehetnek. A piacvezető szakemberek olyan zárt rendszert alakítottak ki, ahol a szántóföldtől a terített asztalig minden munkafolyamat kontrollált. Mindenki biztos lehet abban, hogy a hazai takarmánnyal etetett, Magyarországon tenyésztett és tartott állatokból készített pulykahús termékek minden előírásnak megfelelnek. Visszakövethető a pulykahús származása is, ami 100%-os garanciát jelent a biztonságra, a minőségre és a finom ízekre.

Triptofán. Sokan hangulatevők, érzelmi evők vagy stresszevők, és ahogy probléma adódik, rögtön az evéssel vigasztalják magukat. Számukra is van egy jó hírünk! A triptofán tartalmú élelmiszerek – a szerotoninszint csökkentésével, illetve a melatoninszint emelésével – segítenek az idegrendszer megnyugtatásában. A pulyka szuper triptofán forrásnak számít, így még a hangulatot is javíthatja. A csokival nem vetekszik, de az biztos, hogy egészségesebb.

Miért nem eszünk pulykatojást? Bár a pulykahús jól ismert, a pulykatojás kifejezetten ritka fogásnak számít, és nagyon is ehető. Az íze közel áll a tyúktojáséhoz, a mérete viszont annak a másfélszerese. A 19. század végéig még az éttermek is szívesen dolgoztak vele, azóta azonban szinte teljesen kiveszett a konyhánkból. Ha tehetjük, szerezzünk pulykatojást és próbáljuk ki!

(Forrás: krq.hu)

Bejelentkezés

Hirdetés

 

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés