A nyírfa áldásos hatásai

A közönséges nyírfát sok országban díszfaként ültetik. A levelek kivonata vízhajtó hatású, de a fának szinte minden része gyógyít: a kéreg, a levélrügyek és a kéregolaj. A nyírfa nedvét általában tavasszal gyűjtik be, ízületi gyulladásra, hajhullás ellen használatos. A nyír mágikus és gyógyító erejébe vetett hit elevenen élt a magyar paraszti hagyományban.

A közönséges nyírfa egyenes, akár 30 méter magasra is megnövő lombos fa fehér, papírszerű kéreggel, amely – szemben a molyhos nyírrel – idővel megsötétedik. A fának lógó ágai vannak, rajtuk háromszög vagy rombusz alakú, viszonylag kis levelekkel. A két nyírfaj gyakran keresztezi egymást.

A nyírfalevél készítmények vízhajtó hatásúak, elsősorban a húgyutak bakteriális és gyulladásos betegségei és vesekavics ellen hatásosak. A megnövekedett vizelet-kiválasztással a vese- és a húgyhólyag-kövek kialakulását akadályozza. Nem ajánlott azonban a nyírfalevél lenyelése.

A nyírfaleveleket már a középkorban is húgyhólyag- és vesekő kezelésére használták. További alkalmazási területek a népi gyógyászatban a reuma, köszvény, hajhullás és bőrkiütések. A homeopátiában a nyírfa alkalmazására az antropozófus gyógyászat keretében kerül sor.

Hatóanyagok

A nyírfalevél fő hatóanyagai a flavonoid glikozidok, amelyek aránya mintegy másfél-három és fél százalék. A molyhos nyír levelei általában kisebb arányban tartalmaznak flavonoidokat. A fiatal levelek flavonoid tartalma kissé nagyobb. A nyír egyéb összetevői az illóolajok, káliumsók, aszkorbinsav (C-vitamin), a szteroid szaponinok, gyanták és lignin.

Használata

A nyírkivonat használható teaként. A teakeverékek között található húgyhólyag- és vesetea, ritkábban köszvény- és reumatea. Nyírfalevelet használnak számos hagyományos mono- és kombinációs termékben, például elixírekben, tablettákban, kapszulákban vagy gyümölcslevekben. A nyírkészítményeknél fontos ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Legalább napi két liter folyadék elengedhetetlen a nyírfalevél-kúrához. A kozmetikai iparban a nyírfalevelet különböző hajápolókban használják.

Teakészítés

Teakészítéshez a hatóanyag 2-3 grammját (egy evőkanál megfelel körülbelül két grammnak) 150 ml forró vízzel leöntjük, 10-15 percig állni hagyjuk, azután leszűrjük. A teát naponta 3-4 alkalommal, az étkezések között kell meginni.

Figyelem! Nyírfakészítmények lázzal járó húgyúti fertőzések, korlátozott vesefunkció, a glomerulusok gyulladása, magas vérnyomás, szívelégtelenség, akut prosztatagyulladás, valamint terhesség és szoptatás alatt nem alkalmazhatók. A nyírfalevelekkel történő átöblítéses kezelésnél ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Korlátozott szív- és vesefunkciós ödéma esetén az átöblítéses kezelés nem alkalmazható. A nyírfaleveleket hűvösen, nedvességtől és fénytől védve kell tárolni.

Hatások, mellékhatások

A nyírfalevelekben lévő flavonoidok vizelethajtó hatásúak. A flavonoidok gátolnak egy bizonyos enzimet, amelynek aktivitása hozzájárul a vizelet-visszatartáshoz. Az enzimgátlással a vizelet gyorsan ürül. Ezt a hatást még tovább növelheti a viszonylag nagy mennyiségű aszkorbinsav és illóolaj. A megnövekedett vizelet-kiválasztás megakadályozza a vese- és húgyúti kövek képződését. Ellentmondásos, hogy a gyógyszer növeli-e a sók kiválasztását.

Ritkán a nyírfalevelek bevételénél allergiás reakciók, például bőrpír és viszketés léphetnek fel. Kölcsönhatás más gyógyszerekkel nem ismert.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Miért értékes a nyírfavíz?