A nyírfa áldásos hatásai

A közönséges nyírfát sok országban díszfaként ültetik. A levelek kivonata vízhajtó hatású, de a fának szinte minden része gyógyít: a kéreg, a levélrügyek és a kéregolaj. A nyírfa nedvét általában tavasszal gyűjtik be, ízületi gyulladásra, hajhullás ellen használatos. A nyír mágikus és gyógyító erejébe vetett hit elevenen élt a magyar paraszti hagyományban.

A közönséges nyírfa egyenes, akár 30 méter magasra is megnövő lombos fa fehér, papírszerű kéreggel, amely – szemben a molyhos nyírrel – idővel megsötétedik. A fának lógó ágai vannak, rajtuk háromszög vagy rombusz alakú, viszonylag kis levelekkel. A két nyírfaj gyakran keresztezi egymást.

A nyírfalevél készítmények vízhajtó hatásúak, elsősorban a húgyutak bakteriális és gyulladásos betegségei és vesekavics ellen hatásosak. A megnövekedett vizelet-kiválasztással a vese- és a húgyhólyag-kövek kialakulását akadályozza. Nem ajánlott azonban a nyírfalevél lenyelése.

A nyírfaleveleket már a középkorban is húgyhólyag- és vesekő kezelésére használták. További alkalmazási területek a népi gyógyászatban a reuma, köszvény, hajhullás és bőrkiütések. A homeopátiában a nyírfa alkalmazására az antropozófus gyógyászat keretében kerül sor.

Évszázadok óta gyógyít

Hatóanyagok

A nyírfalevél fő hatóanyagai a flavonoid glikozidok, amelyek aránya mintegy másfél-három és fél százalék. A molyhos nyír levelei általában kisebb arányban tartalmaznak flavonoidokat. A fiatal levelek flavonoid tartalma kissé nagyobb. A nyír egyéb összetevői az illóolajok, káliumsók, aszkorbinsav (C-vitamin), a szteroid szaponinok, gyanták és lignin.

Használata

A nyírkivonat használható teaként. A teakeverékek között található húgyhólyag- és vesetea, ritkábban köszvény- és reumatea. Nyírfalevelet használnak számos hagyományos mono- és kombinációs termékben, például elixírekben, tablettákban, kapszulákban vagy gyümölcslevekben. A nyírkészítményeknél fontos ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre. Legalább napi két liter folyadék elengedhetetlen a nyírfalevél-kúrához. A kozmetikai iparban a nyírfalevelet különböző hajápolókban használják.

Teakészítés

Teakészítéshez a hatóanyag 2-3 grammját (egy evőkanál megfelel körülbelül két grammnak) 150 ml forró vízzel leöntjük, 10-15 percig állni hagyjuk, azután leszűrjük. A teát naponta 3-4 alkalommal, az étkezések között kell meginni.

Figyelem! Nyírfakészítmények lázzal járó húgyúti fertőzések, korlátozott vesefunkció, a glomerulusok gyulladása, magas vérnyomás, szívelégtelenség, akut prosztatagyulladás, valamint terhesség és szoptatás alatt nem alkalmazhatók. A nyírfalevelekkel történő átöblítéses kezelésnél ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Korlátozott szív- és vesefunkciós ödéma esetén az átöblítéses kezelés nem alkalmazható. A nyírfaleveleket hűvösen, nedvességtől és fénytől védve kell tárolni.

Hatások, mellékhatások

A nyírfalevelekben lévő flavonoidok vizelethajtó hatásúak. A flavonoidok gátolnak egy bizonyos enzimet, amelynek aktivitása hozzájárul a vizelet-visszatartáshoz. Az enzimgátlással a vizelet gyorsan ürül. Ezt a hatást még tovább növelheti a viszonylag nagy mennyiségű aszkorbinsav és illóolaj. A megnövekedett vizelet-kiválasztás megakadályozza a vese- és húgyúti kövek képződését. Ellentmondásos, hogy a gyógyszer növeli-e a sók kiválasztását.

Ritkán a nyírfalevelek bevételénél allergiás reakciók, például bőrpír és viszketés léphetnek fel. Kölcsönhatás más gyógyszerekkel nem ismert.

(Németből fordította: Koncz László)

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés